MojWindows

To, že veľkosť dnešných hier sa pohybuje v desiatkach gigabajtov neprekvapí asi žiadneho aktívnejšieho hráča. Hoci na počítačoch sa s tým dá vyrovnať pomerne jednoducho a vzhľadom na kapacity dnešných diskov to nepredstavuje väčší problém, priaznivci konzolového hrania sú na problémy s nedostatkom voľného miesta o trochu náchylnejší. Rizikové je to hlavne v prípade, že konzola je vybavená len 500 GB diskom, z čoho si značnú časť ukrajuje samotný operačný systém, a výmena interného disku za väčší nie je úplne triviálna procedúra.

Náš tip
Ako si cez externé disky rozšíriť kapacitu a urýchliť spúšťanie hier na konzole Xbox One | Návody

Na problematiku, kedy veľkosť hry začala naberať neúmerné rozmery, upozornili priaznivci titulu Gears of War 4. Po posledných aktualizáciách sa celková veľkosť totiž začala približovať k ozrutným 130 GB. Vývojárske štúdio The Coalition, ktoré za titulom stojí, sťažnosti zo strany hráčov vypočulo, a v rámci najnovšej aktualizácie „Rise of the Horde“ implementovalo novú kompresnú metódu.

Jej vývoj podľa vyjadrení spoločnosti prebiehal niekoľko mesiacov a okrem zníženia celkovej veľkosti hry má dôjsť aj k zníženiu veľkosti budúcich aktualizácií. Nakoľko súčasná aktualizácia zavádza množstvo zmien, ani ona nie je žiadnym pierkom a hráči sa musia pripraviť na dlhšie sťahovanie. Jej veľkosť sa pohybuje na úrovni 25GB až 29GB.

Po inštalácii ale celková veľkosť titulu bude dosahovať približne 78GB v prípade konzoly Xbox One a 93GB v prípade verzie pre Windows 10. Hoci ide stále o poriadny kúsok miesta na disku, v porovnaní s pôvodnými 130 GB ide o atraktívne zoštíhlenie.

Náš tip
Gears of War 4 – nasledovník série v skvelej forme | Recenzia

08.06.2017

+