MojWindows

Smartfón, ktorý by bol plnohodnotným pracovným nástrojom schopným nahradiť počítač, je snom mnohých technologických spoločností, no aj samotných používateľov. Práve smartfóny sa totiž stali neoddeliteľnou súčasťou života mnohých ľudí, ktorí ich majú neustále pri sebe. Pomohla tomu kombinácia viacerých atraktívnych aspektov, medzi ktoré spadá aj rozšírenie konektivity, zlepšenie kvality displejov, široké možnosti použitia, a v neposlednom rade aj kompaktné rozmery skrývajúce značný výpočtový výkon. Vďaka tomu smartfón predstavuje ideálneho kandidáta na pozíciu „jediného zariadenia, ktoré používateľ potrebuje“, a to bez ohľadu na to, či je doma, v kancelárii alebo na cestách.

Odvážny štart, ktorý skončil zatiaľ sklamaním

Vidina je to síce veľmi atraktívna, no ako ukázali reálne pokusy, prináša so sebou množstvo technických aj praktických úskalí, ktoré je potrebné vyriešiť. Microsoft sa do tohto projektu vrhol ešte niekedy počas roka 2013, no k bežným používateľom sa výsledok stelesnený režimom Continuum dostal až s uvedením smartfónov Lumia 950 a 950XL. Vyzerá to však tak, že išlo len o  prvotnú fázu veľkého projektu, ktorá slúžila na získanie potrebných informácie priamo z reálneho nasadenia konceptu „počítač v smartfóne“.

Z pohľadu používateľa sa režim Continuum z počiatku skutočne javil ako unikátna a prevratná vec s obrovským potenciálom, ktorá vyvolala značnú vlnu nadšenia, no nakoniec priniesla skôr sklamanie. Prvé mesiace používania totiž odhalili, že napriek tomu, že Microsoft hovoril o smartfóne, ktorý dokáže pracovať ako počítač, nahradiť ho v konečnom dôsledku nedokázal. Nohy mu podkopával nedostatok aplikácií, no široko-ďaleko najväčším problémom bola nízka produktivita kvôli tomu, že spustená aplikácia musí bežať v režime celej obrazovky a používateľ sa preto nevyhne neustálemu prepínaniu medzi aplikáciami.

Náš tip
Keby Microsoft naplnil svoju víziu, Lumia 950 a 950XL mohli byť skutočné revolučné

Continuum-3

Napriek tomu myšlienka nadchla aj viacerých výrobcov, spoločnosť HP dokonca do takej miery, že sa proaktívne pokúsila vyriešiť niektoré z najväčších problémov konceptu, ktoré dokázala ovplyvniť bez priameho zásahu do vývoja režimu Continuum. Jednoznačne ale chýbal zásah zo strany Microsoftu. Aj teraz, takmer po dvoch rokoch sa toho z pohľadu používateľov príliš veľa nezmenilo a režim Continuum vyzerá a funguje stále rovnako ako pri svojom oficiálnom predstavení. Celý projekt je preto vnímaný skôr ako neúspešný experiment, a nie tá prevratná vec, ako tomu bolo v začiatkoch. Microsoft ľudí nadchol, no nakoniec nebol schopný dodať to, čo čakali – smartfón, ktorý dokáže viac.

No príbeh tu ešte nekončí a Microsoft vo svojej redmondskej základni naďalej aktívne pracuje na projekte „počítač v smartfóne“, kam spadá aj režim Continuum. Dalo by sa povedať, že len teraz sa blíži druhá fáza, kedy na základe získaných informácií a skúseností pridá veľké vylepšenia. Časť z nich bola prezentovaná ešte v roku 2016 na konferencii Ignite, a hoci by sa dalo tvrdiť, že tu mali byť už pri prvom uvedení, v pozadí zjavne stálo viacero technických obmedzení.

Náš tip
Ako spoločnosť HP vyriešila dva z najväčších problémov funkcie Continuum

Continuum 2

„Continuum 2.0“

Až uniknutá interná zostava mobilnej desiatky v sebe obsahuje rozhranie, ktoré vyzerá a pracuje sa s ním, takmer ako s bežným počítačom. Po spustení sa používateľ dostáva do rovnakého prostredia, ktoré mu je dôverne známe z počítača, a kde konečne môže pracovať s aplikáciami v režime okien. Tie sa navyše dajú presúvať, zmenšovať, ale hlavne pripínať vedľa seba, čo produktivitu práce dostáva na potrebnú úroveň.

Vďaka postupnému zjednocovaniu systémového rozhrania sa na smartfóny do režimu Continuum dostávajú aj ďalšie kľúčové prvky v prevedení z počítačov. Centrum akcií, rovnaká systémová lišta s oznamovacou oblasťou bez dodatočného panelu na vrchu obrazovky, kontextové menu v ponuke Štart, ktorú je možné presúvať na kraje obrazovky podľa preferencií, možnosť meniť veľkosť živých dlaždíc, ako aj prítomnosť prvkov dizajnového jazyka Fluent Design System, či jednoduché kopírovanie informácií medzi oknami aplikácií. Všetky tieto veci, ktoré dobre poznáme a obľubujeme z počítača sú tu prítomné, akurát s tým rozdielom, že bežia na smartfóne.

Napriek všetkým týmto vylepšeniam sa ale naďalej nachádzame v štádiu, kedy Continuum stačí akurát tak na jednoduchú prácu, a to hlavne z dôvodu chýbajúcich aplikácií. Keď však prihliadneme na to, že všetko to momentálne prebieha interným vývojom v Microsofte, a od finálnej podoby sme ešte poriadne ďaleko, celý koncept dostáva novú šancu. Microsoft ho okrem toho tentoraz posúva omnoho ďalej než kedykoľvek predtým a výsledok má šancu poriadne prekvapiť. Chce to len poriadne sa chopiť príležitosti.

Náš tip
Adaptívne rozhranie operačného systému Windows 10 známe ako “CShell” naberá reálne kontúry

CShell

Continuum a nový začiatok?

Z pohľadu bežného používateľa ale narážame na problematické aspekty. Smartfóny, kde má Continuum svoje najväčšie opodstatnenie, medzičasom aj kvôli chýbajúcej komunikácii, nedostatočným aplikáciám a slabým vylepšeniam, stratili značnú časť používateľskej základne a teraz je otázne, kde bude tento režim v novej podobe použitý. Nakoľko sme sa o pripravovaných novinkách dozvedeli len úplnou náhodou vďaka úniku internej verzie Windows 10 Mobile, a vývoj pre súčasné smartfóny bol preradený do vývojárskej vetvy „Feature2“, jednoducho nevieme, či sa ich dočkajú aktuálne podporované modely alebo ide o vec pre nové zariadenia, ktoré ešte len uvidíme.

Podľa aktuálnych informácií Microsoft síce vo svojom kampuse skutočne pracuje na mobilnom zariadení, ktoré má na trh priniesť revolúciu, no opäť chýbajú podrobnosti. V tejto súvislosti sa navyše hovorí o ďalšom plánovanom reštarte mobilnej platformy, kde by kombinácia adaptívneho rozhrania CShell s vylepšeným režimom Continuum mohla zohrávať výraznú rolu. Práve po boku systémového rozhrania, ktoré sa dokáže prispôsobiť v závislosti od toho, na akom type zariadenia je používané, sa totiž vylepšený režim Continuum objavil.

A hoci potenciál je vďaka dostupným technológiám obrovský, enormne veľká je aj miera zodpovednosti. Ak by Microsoft skutočne pristúpil k ďalšiemu „reštartu“ mobilnej platformy, pravdepodobne by išlo o posledný pokus. Stále je však možné, že CShell a vylepšené Continuum dostanú vybrané zo súčasne podporovaných smartfónov.

Náš tip
Vývoj Windows 10 Mobile naďalej zotrvá vo vetve “Feature2”, funkcia Nočné osvetlenie nie je plánovaná

Continuum

17.06.2017

+