MojWindows

Spoločnsoť Acer počas tohto týždňa v Prahe prezentovala svoje hardvérové novinky na najbližšie obdobie. Nechýbali tu nové herné notebooky, konvertibilné zariadenia, monitory, či počítače typu all-in-one. Čo ale obzvlásť zaujalo bola vývojárska verzia okuliarí pre virtuálnu a zmiešanú realitu Windows Mixed Reality.

Virtuálna realita do každej domácnosti

Na celej platforme virtuálnej a zmiešanej reality od Microsoftu je zaujímavé to, že využiteľná bude aj na zariadeniach s menej výkonným hardvérom. Na rozdiel od Oculusu, či HTC Vive tak nebudete potrebovať výkonnú hernú grafickú kartu, aby ste si virtuálnu realitu mohli vychutnať. Microsoft sa snaží dostať ju do každej domácnosti, kde je nainštalovaný Windows 10. Ako minimálne požiadavky sú uvádzané varianty Intel Core i5 pre notebooky, integrovaný grafický číp Intel HD Graphics 620 a 8 GB operačnej pamäte. V porovnaní s bežnými reprezentantmi virtuálnej reality sú tak značne nižšie.

Acer Mixed Reality (4 of 22)

Táto platforma predstavuje od aktualizácie Creatores Update štandardnú súčasť operačného systému Windows 10, no stále sa nachádza v štádiu akejsi „beta“ verzie. Jej možnosti, ako aj ponuku má rozšíriť až pripravovaná aktualizácia Fall Creators Update, po boku ktorej budú na trh uvedené aj rôzne okuliare pre virtuálnu realitu. Tie od Aceru nevynímajúc. Hoci oficiálne informácie o predajnej cene zatiaľ nepadli, verzia pre vývojárov sa predáva za 299 dolárov. Tá určená pre koncového zákazníka sa snáď bude pohybovať v rovnakej zóne.

Acer Mixed Reality (9 of 22)

Bez externých senzorov a pripravené na zmiešanú realitu

Okuliare s krkolomným označením Acer Windows Mixed Reality Headset Developer Edition sú prepojené s náhlavníkom, ktorý ich pri používaní drží na mieste. Používateľ ale má možnosť vyklopiť ich smerom hore, čím získa okamžitý pohľad na reálny svet. Vhod to príde pokiaľ potrebuje vidieť na klávesnicu, prípadne ak by mu vo virtuálnom svete prišlo po dlhom používaní nevoľno. Vybavené sú dvojicou predných kamier, ktoré sa starajú o  potrebné snímanie okolitého prostredia. Práve vďaka nim dokáže softvér určiť, kde presne v miestnosti sa nachádzate.

Acer Mixed Reality (14 of 22)

Na rozdiel od Oculusu a HTC Vive tak nepotrebujete žiadnu externú kameru, či snímače. V dohľadnej budúcnosti sa dokonca plánuje aj to, že pomocou nich bude do virtuálneho sveta prenášaný obraz reálneho prostredia, čím používateľ vlastne získa zmiešanú realitu. Momentálne to totiž celé funguje len ako režim virtuálnej reality, kedy je všetok obraz generovaný. Na ovládanie je taktiež zatiaľ možné využívať gamepad z konzoly Xbox One, no pravdepodobne sa chystá aj ďalšie príslušenstvo.

Acer Mixed Reality (16 of 22)

Technicky lákavé, no zatiaľ bez obsahu

Z pohľadu technických parametrov sa o zobrazovanie obsahu stará dvojica LCD obrazoviek veľkosti 2,89 palcov s rozlíšeniami 1440 x 1440 pixelov a obnovovacou frekvenciou do 90 Hz. K počítačom sa to pripája pomocou USB 3.0 a HDMI 2.0m, pričom káble majú dĺžku 4 metre. Priamo v okuliaroch je zabudovaný aj 3,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu, tie totiž nie sú zabudované priamo. Či sa po technickej stránke bude nejakým spôsobom odlišovať verzia pre koncového zákazníka, nie je známe.

Acer Mixed Reality (18 of 22)

V súčasnom stave chýbajú aplikácie a hry, s ktorými by sa dalo naplno pracovať, a preto ide len o ukážku technológie, akýsi dôkaz funkčnosti. Používate tak rovnaké aplikácie systému Windows 10 ako napríklad Microsoft Edge, Skype, či Outlook, akurát v inom prostredí. Ako to približne vyzerá si mimochodom môžete vyskúšať aj v pohodlí svojho domova, bez toho, aby ste museli vlastniť okuliare pre virtuálnu realitu. Vývojári v spolupráci s Microsoftom už ale hodnú dobu pracujú na tom, aby používateľom pri oficiálnom uvedení na jeseň mali čo ponúknuť. Predpokladaným termínom uvedenia je október alebo november, keďže to celé závisí od Microsoftu a uvedenia Fall Creators Update.

11.06.2017

+