MojWindows

Pridanie plnej podpory klávesnice a myši pre ovládanie hier na konzole Xbox One patrí medzi často a dlhodobo diskutované témy. Hoci hráčov jasne delí na dva tábory, počet tých ktorí by to privítali, zdá sa, prevláda. Zástupcovia Microsoftu sa ešte začiatkom roka vyjadrili, že táto možnosť skutočne patrí k dlhodobým plánom pre konzolový svet Xboxu.

Pri príležitosti nedávnej vývojárskej konferencie Build 2017 došlo k opätovnému otvoreniu tejto témy, keďže o používanie klávesnice v konzolových hrách prejavili záujem viacerí vývojári. Tí chceli na Xbox One priniesť svoje hry, pôvodne určené pre Windows, pričom tvrdili, že zmysel to pre nich má len v prípade, ak by sa v hrách dala využívať klávesnica. Spôsobené to malo byť primárne tým, že neoddeliteľnou časťou predmetných hier je chat a zadávanie textu, bez čoho nemá význam publikovať ich.

Na margo tejto situácie sa počas prezentácie vyjadril programový manažér pre herný vývoj z Microsoftu Andrew Parsons, ktorý uviedol, že plnú podporu pre ovládanie svojich hier a programov pomocou klávesnice budú vývojári môcť zabudovať prostredníctvom nedávno spusteného programu Xbox Live Creators Program už v blízkej budúcnosti.

Čo sa ale týka pridania podpory pre používanie myší, tu je situácia o niečo komplikovanejšia. Vývojári boli upozornení, že keď k tomu dôjde, fungovať vraj bude len niekoľko vybraných modelov, pričom Microsoft bude okruh postupne rozširovať. Čím presne to má byť spôsobené, keďže protokol pre prácu s myšami by mal byť predsa len štandardizovaný, zástupcovia spoločnosti neuviedli.

Zdroj: DigitalTrends

18.05.2017

+