MojWindows

V časoch operačných systémov Windows 95 a Windows 98, keď internet ešte nebol tak bežnou záležitosťou ako je dnes, si množstvo z nás krátilo dlhé chvíle tým, že sme si kreslili v aplikácii Skicár, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou systému.

A hoci je táto aplikácia v systémoch Windows už viac ako tri desaťročia, za toto obdobie sa v nej zmenilo len veľmi málo. Dnes, keď sú dostupné desiatky jednoduchých aj pokročilých grafických aplikácií, sa Skicár nachádza skôr v úzadí, ako jednoduchý nástroj primárne na zmenšovanie a orezávanie obrázkov.

A hoci si väčšina používateľov myslí, že ide hlavne o aplikáciu vhodnú tak maximálne na „čmáranie“, umelec Pat Hines by s nimi ostro nesúhlasil. Prednedávnom totiž vydal grafický román „Camp Redblood and The Essential Revenge“, do ktorého vytvoril všetky ilustrácie s použitím jedinej aplikácie – Skicár. Nejde pritom o žiadne jednoduché skice, ale o kvalitné obrázky s množstvom detailov.

Svoje zručnosti so Skicárom pripisuje jednak obrovskej nechuti učiť sa pracovať s novou aplikáciou ako napríklad Photoshop, ako aj rokom cibrenia svojho výtvarného nadania počas dlhých nocí, kedy pracoval na recepcii v nemocnici. Hines však ukazuje, že pokiaľ človek skutočne tvrdo pracuje na svojom diele, nepotrebuje mať tie najlepšie nástroje.

Náš tip
Jedna z najpopulárnejších hier 90-tych rokov vznikla vďaka znudenému stážistovi v Microsofte

17.05.2017

+