MojWindows

Nie je to tak dávno, čo Microsoft predstavil svoj nový operačný systém Windows 10 S, ktorý je určený primárne pre použitie vo vzdelávacom sektore, teda na počítačoch študentov a učiteľov. Hoci systém má niekoľko predností, disponuje aj jedným veľkým obmedzením – dajú sa na ňom inštalovať výhradne aplikácie distribuované prostredníctvom obchodu Windows Store.

S niečim podobným to pritom Micrososft už raz skúšal. Išlo o „oklieštenú“ edíciu Windows RT, ktorá ale  bola obmedzená o čosi viac, kvôli čomu aj nedopadla príliš slávne. Hoci doteraz nebola oficiálne zrušená, u používateľov jasne prepadla a postupom času bola postupne odsunutá do úzadia. Najväčším problémom bola práve žalostná ponuka aplikácií. Na rozdiel od Windows 10 S tu ale mohli byť používané len aplikácie vytvorené priamo pre platformu Windows RT. O využívaní klasických desktopových, ako aj takzvaných univerzálnych aplikácií (UWP) mohli používatelia len snívať.

Microsoft sa našťastie z predošlej chyby poučil a Windows 10 S tak získava podstatne lepšie aplikačné zázemie. Windows Store obsahuje množstvo UWP aplikácií, medzi ktorými sa má nachádzať aj takmer tisícka klasických desktopových aplikácií, ktoré boli upravené do novej podoby.

Okrem toho si ale Microsoft v tomto smere pripravil ešte jednu poistku, ako sa vyvarovať rovnakého neúspechu Windows RT. Používateľom prostredníctvom obchodu Windows Store umožňuje za pomerne nízky poplatok 49 dolárov prechod na plnohodnotný Windows 10 Pro. Táto možnosť je navyše do konca tohto kalendáreho roka dostupná bezplatne majiteľom prémiového zariadenia Surface Laptop.

Veľmi dobrou správou pre ľudí s telesným postihnutím je ale to, že prechod im bude dostupný úplne bezplatne. Aby mohli so systémom pracovať, sú totiž odkázaní na rôzne asistenčné aplikácie tretích strán. Tie by ale na Windows 10 S nemohli nainštalovať, keďže nie sú dostupné cez Windows Store. Prostredníctvom svojho blogu preto Microsoft oznámil, že ľuďom, ktorí využívajú asistenčné technológie ponúkne bezplatný prechod z Windows 10 S na Windows 10 Pro.

Rovnakú možnosť pritom dlhú  dobu ponúka používateľom asistenčných technológií aj v prípade prechodu z Windows 7 a Windows 8 na najnovší Windows 10. Podľa dostupných informácii je celá ponuka postavená na akomsi systéme čestnosti a nedochádza tu k žiadnemu overovaniu, či používateľ skutočne aktívne používa technológie na uľahčenie prístupu. Reálne tak ponuku môže využiť prakticky každý.

Náš tip
Prvé lacné notebooky s Windows 10 S pre študentov boli predstavené | Notebooky

20.05.2017

+