MojWindows

Máj bol pre používateľov operačného systému Windows 7 poriadne nepríjemný. Práve oni sa totiž stali najväčšou obeťou masívne rozšíreného ransomvéru WannaCry. No a aby toho nebolo málo, novoobjavená chyba umožňuje pomerne jednoduchým spôsobom dramaticky spomaliť, a v niektorých prípadoch až „zhodiť“, systémy Windows Vista, 7 a 8.

Portál Ars Technica informoval, že chybu je možné využiť napríklad tak, že na webovú stránku je pridaný obrázok, ktorý má v zdrojovej ceste uvedený adresár „$MFT“. Prehliadač sa následne pokúsi k tomuto zdroju pristúpiť, čo pre používateľa vyústi v problémy. Windows používa „$MFT“ na skladovanie špeciálnych metadát, ktoré sú používané súborovým systémom NTFS. Prehliadač si ale v tomto prípade vyžiada prístup spôsobom, ktorý systém nedokáže spracovať. Štandardne je totiž prístup k takýmto súborom skrytý a pre väčšinu aplikácií úplne blokovaný, no chyba to umožňuje čiastočne obísť.

Podľa testov stačí aby bolo na webovej stránke v obrázku ako zdrojová adresa použité napríklad “c:\$MFT\123”, čo spôsobí, že systém sa pokúsi súbor uzamknúť následkom čoho sa začne spomaľovať. Po chvíľke používateľ nemá inú možnosť ako pre opätovné obnovenie funkčnosti systém reštartovať. V niektorých prípadoch má dokonca dochádzať až k pádu systému a zobrazeniu povestnej modrej obrazovky smrti.

Problém označovaný ako „NTFS chyba“ bol odhalený začiatkom týždňa a medzičasom už došlo k jeho nahláseniu spoločnosti Microsoft. Momentálne nie je známe, kedy bude dostupná opravná aktualizácia. Používatelia operačného systému Windows 10 sú pred chybou v bezpečí, keďže tam sa využíva iné súborové meno.

Zdroj: ArsTechnica

26.05.2017

+