MojWindows

Keď Microsoft počas vývojárskej konferenci Build 2017 ohlásil, že prostredníctvom obchodu Windows Store bude dostupná trojica linuxových distribúcií, potešil tým viacero používateľov, primárne v radoch vývojárov a študentov informatiky. Kladné ohlasy za tento krok získal aj kvôli tomu, že  prítomnosť linuxových distribúcii vo Windows Store mala znamenať, že ich budú môcť využívať aj používatelia novej edície Windows 10 S určenej primárne pre akademickú pôdu.

Ako sa ale ukázalo len o niekoľko dní neskôr, skutočnosť je iná. Rich Turner, produktový manažér spoločnosti Microsoft prostredníctvom oficiálneho blogu informoval, že vybrané aplikácie nebude na systéme Windows 10 S možné používať aj napriek tomu, že budú dostupné cez Windows Store. Z technického pohľadu nie je dôvod prečo by nemohli fungovať, ide len o čisté rozhodnutie Microsoftu blokovať ich.

Do zoznamu blokovaných aplikácií majú spadať hlavne tie, ktoré nejakým spôsobom pracujú s príkazovým riadkom. Linuxové distribúcie tým pádom nie je možné používať.

Turner k téme ďalej vysvetľuje, že Ubuntu, Suse Linux, ako aj Fedora, čo je trojica distribúcií, ktoré budú dostupné cez Windows Store vyžadujú podstatne väčšie systémové oprávnenia ako bežné UWP aplikácie. Spôsobené je to hlavne tým, že unixový príkazový shell interpreter potrebuje pracovať mimo štandardného ochranného prostredia, kde sú spúšťané UWP aplikácie kvôli ochrane systému.

Podľa ďalších Turnerových vyjadrení je Windows 10 S určený hlavne pre „netechnických“ používateľov, ktorí nechcú alebo nepotrebujú prístup k takémuto typu aplikácií. Táto edícia je však vyslovene nevhodná pre vývojárov alebo IT správcov, keďže táto skupina potrebuje pokročilý prístup k ovládaniu a nastaveniam systému. Skutočnosť, že linuxové distribúcie nebudú použiteľné je ale najväčším sklamaním pre študentov informatiky.

Ubuntu

20.05.2017

+