MojWindows

Na trhu je dostupné obrovské množstvo rozličných zariadení, pričom podstatná časť z nich je vybavená dotykovou obrazovkou. A práve tá podľa Microsoftu v kombinácii s dotykovým perom predstavuje interakciu budúcnosti. Počas prezentácie vybraných noviniek z pripravovanej aktualizácie Fall Creators Update pre Windows 10 bolo dotykové pero stredobodom pozornosti. Microsoft totiž plánuje tento spôsobom ovládania systému a práce s aplikáciami poriadne vylepšiť.

Joe Belfiore, viceprezident divízie operačných systémov Microsoftu, demonštroval akým komplexným spôsobom môže byť použité dotykové pero Surface Pen na interakciu s prehliadačom Microsoft Edge. Používatelia ho môžu používať na ovládanie okien, písanie do textových políčok, navigáciu po stránkach, označovanie zvoleného textu, a podobné úkony, ktoré sú tradične spojené s používaním myšky.

Okrem toho ukázal aj to, že používatelia sa môžu na dotykové pero spoľahnúť aj mimo prehliadača, napríklad pri práci s dokumentami vo Worde, kde je možné preškrtnutím vymazať nechcený text. Aktualizácia navyše prinesie aj možnosť ručne písať poznámky priamo do PDF súborov.

Vo všeobecnosti Belfiore vysvetlil, že z pohľadu Microsoftu má dotykové pero predstavovať nástroj pre prirodzenú a kompletnú interakciu naprieč celým systémom, a ide o smer, ktorý bude naďalej vylepšovaný.

13.05.2017

+