MojWindows

Po tom, ako vyšla aktualizácia Creators Update došlo k neobvyklej situácii, kedy Microsoft oddelil vývoj systému pre počítače a smartfóny do samostatných vývojárskych vetiev. Smartfóny sa tak razom ocitli vo vetve s názvom „Feature2“, kde v rámci programu Windows Insider síce vychádzali nové testovacie verzie, no tie doteraz akosi neobsahovali žiadne nové funkcie.

Kvôli chýbajúcej komunikácii, a teda nedostatku informácií je možných vysvetlení viacero. Jedným z tých logických je to, že mobilný systém prešiel do režimu údržby, kedy už nové funkcie nebudú vychádzať tak pravidelne, ako doteraz, pričom orientované budú primárne na podnikových zákazníkov.

To, že táto možnosť je veľmi pravdepodobná naznačujú aj informácie od programového manažéra Brandona LeBlanca. Ten prostredníctvom sociálnej siete Twitter odpovedal na otázku, či Windows 10 Mobile ešte vôbec dostane nejaké nové funkcie. LeBlanc síce odpovedal kladne, no pridal, že nové funkcie budú určené podnikovým používateľom a dorazia počas tohto leta.

Príliš svetla tak do celkovej situácie nevniesol. Nie je jasné, čo presne spadá pod toto označenie, ako ani to, či počas leta dôjde k vydaniu testovacej verzie systému alebo normálnej systémovej aktualizácie. Medzi funkcie orientované na podnikových používateľov totiž môže spadať napríklad Continuum, kde Microsoft nejaké tie vylepšenia ešte prisľúbil.

LeBlanc zodpovedá za práce práve v rámci testovacieho programu Windows Insider, preto je možné, že za jeho vyjadrením o „letnej aktualizácii“ je skrytá testovacia zostava systému rozšírená o novinky.

Ak by ale mal na mysli riadnu aktualizáciu pre všetkých používateľov, znamenalo by to skutočne to, že smartfóny boli presunuté na druhú koľaj. Najbližšia veľká aktualizácia označená Fall Creators Update je pre počítače plánovaná na september, prípadne október. Pokiaľ by nedošlo k žiadnej zmene vo vývoji systému pre smartfóny, aj tu by aktualizácia mala vyjsť približne v tomto termíne, s maximálnou odchýlkou niekoľkých týždňov. Momentálne tak s istotou vieme povedať len toľko, že pre systém Windows 10 Mobile sú stále plánované nové funkcie.

22.05.2017

+