MojWindows

Microsoft, ako aj ďalšie technologické spoločnosti sa už dlhšiu dobu zameriavajú na oblasť takzvanej digitálnej spolupráce, kedy sa ľudia pracujúci na rovnakom projekte môžu deliť o svoje myšlienky a nápady s ostatnými spolupracovníkmi v reálnom čase aj v prípade, že sa od seba nachádzajú tisícky kilometrov. Príkladmi aplikácií, ktoré to podporujú je napríklad Microsoft Office, či Google Docs, kde môže viacero používateľov pracovať súčasne na rovnakom dokumente, pričom vždy vidia, čo kto píše.

Microsoft sa to ale rozhodol posunúť o úroveň vyššie a okrem spolupráce na dokumentoch písaním na klávesnici prichádza s možnosťou spolupráce s využitím digitálneho pera.

Whiteboard je možné prirovnať k funkcii spoločného editovania dokumentov, ktorou disponujú aplikácie kancelárskeho balíka Office. Používatelia sa pripoja k spoločnému prostrediu, ktoré reprezentuje prázdnu tabuľu, a súčasne môžu kresliť, či  písať pomocou digitálneho pera, pričom v reálnom čase vidia výsledok od každého, kto sa zapája.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

Rozhranie pri aktuálnom zadávaní vstupu zobrazuje, kto je jeho autorom, čo uľahčuje spoluprácu. V pravom hornom rohu sú zobrazený všetci pripojený používatelia, pričom ich profilový obrázok sa zvýrazňuje v momente, kedy začnú pracovať s digitálnou tabuľou.

Aby to celé bolo vôbec použiteľné, musel Microsoft dosiahnuť to, že pridávanie vstupov od všetkých používateľov prebieha prakticky okamžite, bez odozvy. Podľa prvotných informácií sa mu to skutočne podarilo a vstupy sa na obrazovke zobrazujú takmer rovnako rýchlo, ako keby všetci spolupracovníci stáli v jednej miestnosti a písali na rovnaký papier.

Nakoľko ide o aplikáciu zameranú na prácu s „digitálnym atramentom“ k dispozícii sú tu tradičné nástroje Microsoftu z tejto oblasti. Nechýba tu preto virtuálne pravítko, či množstvo pier rozličných typov a veľkostí.

Whiteboard

Aplikácia Whiteboard má byť dostupná ešte počas tohto roka ako súčasť kancelárskeho balíka Office. Je veľmi pravdepodobné, že uvedená bude po boku nadchádzajúcej aktualizácie pre Windows 10 – Fall Creators Update, ktorá do systému zavedie viacero vylepšení.

Napriek tomu, že aplikácia je podľa Microsoftu vytvorená primárne pre zariadenia rodiny Surface, nemusí to nevyhnutne znamenať, že nebude fungovať aj na iných zariadeniach s dotykovou obrazovkou. Z technického hľadiska na to nie je dôvod a aplikácia dokonca podporuje aj prácu pomocou dotykov prsta. Používateľ tak nie je odkázaný výhradne na digitálne pero, čo príde vhod v situáciách, keď si ho zabudne.

Zdroj: TheVerge

24.05.2017

+