MojWindows

Microsoft sa na konferencii Build 2017 poriadne rozšupol a vývojárom v rámci systému Windows 10 začína ponúkať ešte podstatne širšie možnosti ako to bolo doteraz. Prostredníctvom obchodu Windows Store bude čoskoro dostupná trojica z najobľúbenejších linuxových distribúcií – Ubuntu, SUSE a Fedora.

Ubuntu

Hoci podpora pre Linuxový shell Bash pribudla vo Windows 10 ako súčasť aktualizácie Anniversary Update, napevno bolo určené, že využívaná bude distribúcia Ubuntu. Už čoskoro ale vývojári získajú väčšiu voľnosť.

Okrem toho, že dôjde k uľahčeniu inštalácie samotného Ubuntu, vývojári si môžu nainštalovať bok po boku ešte aj zvyšné dve distribúcie a priamo z prostredia Windows Subsystem for Linux využívať hneď trojicu Linuxov. Inštalácia bude prebiehať už priamo cez Windows Store podobne ako keby išlo o jednoduchú aplikáciu akou je povedzme prehrávač videa VLC.

Linuxový systém bude následne bežať v prostredí Windows 10, pričom ponúkať bude rovnaké možnosti príkazového shell interpreteru, ako keby išlo o plnohodnotnú inštaláciu systému. Projekt sa pritom naďalej spolieha na natívne knižnice, respektíve binárne súbory, ktoré sú priamo súčasťou Windows.

Z pozície Microsoftu ide o skvelý krok, ako umožniť nedávno predstavenému systému Windows 10 S lepšiu štartovnú pozíciu v boji s konkurenciou. Systém sa vďaka tomu stáva atraktívnejšou možnosťou pre študentov informatiky, ktorí častokrát potrebujú svoje výtvory otestovať aj v linuxovom prostredí.

13.05.2017

+