MojWindows

Microsoft dnes predstavil nové zariadenie Surface Pro, pričom opustil od tradičného označovania svojich modelov pomocou čísel, ako to bolo doteraz. Množstvo ľudí očakávalo, že pri nástupcovi modelu Surface Pro 4 bude zvolené označenie Surface Pro 5, no novinka nesie prosté označenie Surface Pro. Presne ako sa predpokladalo, nový model je na pohľad takmer identický so svojim predchodcom, všetky významné zmeny prebehli vo vnútri.

surface-pro-4

Panos Panay prezradil, že novinka v porovnaní s predchodcom obsahuje približne 800 nových, na mieru vytvorených častí. Zmenou prešiel aj systém chladenia, či stojanový kĺb, ktorý je možné otvárať v rozmedzí 165 stupňov.

Medzi ďalšie vylepšenia patria uhladené okraje, voliteľný 4G LTE modem s podporou pre nano SIM a eSIM, nové prevedenie klávesnice, podpora pre Surface Dial, ako aj nová generácia pera Surface Pen s 21 milisekundovou odozvou a 4096 tlakovými bodmi. To už ale nebude súčasťou balenia, zákazníci si ho budú môcť dokúpiť za 99 dolárov. Hoci funguje na existujúcich zariadeniach rodiny Surface, v kombinácii s novinkou Surface Pro poskytuje jedinečnú funkciu – prácu so sklonom.

https://www.youtube.com/watch?v=TwWs2jIy4js

Surface Pro do vienka dostáva siedmu generáciu „Kaby Lake“ procesorov Intel, pričom v prípade modelov s procesormi m3 a Core i5 pôjde o vyhotovenie s pasívnym chladením. Model s procesorom Intel Core i7 však bude vybavený aktívnym chladičom. Microsoft uvádza, že sa poriadne zameral na optimalizáciu, výsledkom čoho batéria ponúkne až 13,5-hodinovú výdrž. Pokiaľ sú tieto tvrdenia reálne, v porovnaní s predošlým modelom Pro 4 by malo ísť až o 50% zlepšenie.

surface-pro-2

Nájdeme tu 12,3-palcovú dotykovú obrazovku so stranovým pomerom 3:2 a rozlíšením 2736 x 1824 bodov. SSD disk s kapacitou od 128 po 512 GB, operačnú pamäť v rozmedzí od 4 po 16 GB a integrovanú grafickú kartu Intel HD graphics 620 (m3, i5) alebo Intel Iris Plus Graphics 640 (i7).

Vo výbave je ďalej predná webkamera s rozlíšením 5 megapixelov, FHD videom a podporou pre Windows Hello, fotoaparát s rozlíšením 8 megapixelov, funkciou automatického zaostrovania a záznamom FHD videa, TPM čip, čítačka microSDXC kariet a stereo reproduktory s technológiou Dolby Audio Premium.

surface-pro-3

Po stránke konektorovej výbavy tu nájdeme tradičný port USB 3.0, mini DisplayPort, audio jack a Surface Connect. Samozrejmosťou je WiFi štandardu IEEE 802.11 a/b/g/n/ac a Bluetooth 4.1. Zaujímavosťou je práve možnosť zvoliť si model so 4G LTE podporou, čo sa na zariadeniach Surface Pro objavuje vôbec po prvýkrát.

Novinka Surface Pro bude dostupná od 15. júna v 26 krajinách, medzi ktorými nechýba Poľsko, Rakúsko, Nemecko, či Francúzsko. Zadovážiť si ho preto nebude problém ani pre našinca. Cena  pri najnižšej konfigurácii v Európe začína na 949€ . Ďalších približne 179€ si ale budeme musieť pripraviť na klávesnicu – Type Cover.

surface-pro-5

23.05.2017

+