MojWindows

Microsoft včera do svojej série Surface uviedol nový prírastok v podobe notebooku Surface Laptop, a množstvo záujemcov prekvapila skutočnosť, že novinka sa nedočkala moderného konektora USB-C. Ten by v sebe mohol spájať napájanie zariadenia, ako aj výstup pre prenos obrazu, no inžinieri sa namiesto toho rozhodli použiť tradičný Surface konektor a mini DisplayPort.

V podstate by nešlo vôbec o nič, keby Microsoft v prezentačnom videu neukázal Surface Laptop vybavený nie jedným, ale hneď dvojicou USB-C konektorov, čoho sa fanúšikovia prirodzene chytili. Vysvetlenie je ale pomerne jednoduché.

Surface Laptop, ako každý z produktov, zažil množstvo prototypov, kým došlo k zostaveniu konečného modelu, ktorý najlepšie vyhovoval pre zákazníkov, a ten následne išiel do masovej produkcie. Na spomínanom videu bol zachytený práve jeden z prototypov, pri ktorom sa Microsoft ešte stále rozhodoval o konečnej konektorovej výbave.

Zástupcovia z radu návrhárov divízie Surface sa mali vyjadriť v duchu, že rozhodnutie upustiť od USB-C portov súviselo hlavne s tým, že konektor ešte nie je dostatočne „vyspelý“, pri používaní sa objavujú problémy a trh si naň ešte stále nezvykol. Microsoft na základe svojich prieskumov vyhodnotil, že cieľová skupina pre Surface Laptop omnoho pravdepodobnejšie využije mini DisplayPort a tradičné USB.

Zdroj: TheVerge

03.05.2017

+