MojWindows

Ako vyzerajú posledné „vlajkové ľode“ mobilného segmentu z diele Microsoftu, a v akom vyhotovení boli uvedené na trh, vedia všetci veľmi dobre, no už len málokto vie, že pôvodné plány boli predsa len trochu iné.

V časoch, kedy dochádzalo k búrlivým debatám o modelovom označení pripravovaných noviniek a dvojicu sme poznali len pod kódovými názvami „Cityman“ a „Talkman“, mal Microsoft ešte stále svoju veľkolepú víziu o tom, ako zákazníkom ponúknuť atraktívny produkt. Lumia 950 a 950XL papierovo spĺňali všetky predpoklady na to, aby stali „ďalšou veľkou vecou“ a Microsoftu tak pomohli s pozíciu na smartfónov poli.

A hoci táto dvojka ponúkala toho času jedinečnú funkciu Continuum, zabezpečenie pomocou Windows Hello, kvalitný fotoaparát, či výkonný hardvér, nič z toho jej nepomohlo a kvôli chýbajúcemu marketingu a operačnému systému, ktorý bol v nevyhovujúcom stave s množstvom nedostatkov, sa žiadna veľká revolúcia neuskutočnila.

Stačilo by však len málo a celé to mohlo byť úplne inak. Pôvodná vízia spoločnosti, ešte predtým ako postupne začala minimalizovať svoje ťaženie v mobilnom sektore, počítala so smartfónmi, ktoré budú skutočnými hviezdami platformy Windows 10 Mobile. Toho času bolo plánované, že k modelom Lumia 950 a 950XL bude dostupné aj dotykové pero v štýle Surface Pen, ako aj špeciálny kryt Smart Cover. Už dostupnosť tohto voliteľného príslušenstva mohla smartfónom značne pomôcť v očiach používateľov.

Accessories–Pen_and_Smart_Cover

Tieto informácie potvrdzuje aj interné video, ktoré zachytáva pôvodnú víziu pre smartfóny Lumia 950 a 950XL. Podarilo sa ho získať portálu Windowscentral od zdrojov priamo z prostredia Microsoftu.

Vo videu môžeme vidieť niekoľko lákavých aspektov, ktoré boli pre smartfóny plánované, no nakoniec od nich bolo upustené. Ide napríklad o podrobnejšiu obrazovku „Glance Screen“, podporu pre dotykové pero, či dokonca mierne upravený dizajn. Zaujímavá bola funkcia označená ako „Active Sides“, ktorá detegovala, akým spôsobom používateľ smartfón drží v ruke, a na základe toho prispôsobovala správanie systému. Niečo podobné bolo plánované aj neskôr vo forme pokročilých možností pre gestá.

lumia_950_pen

Na viacerých z týchto konceptov sa pritom malo pracovať a dokonca existovalo niekoľko prototypov, kde boli reálne použiteľné. Plány sa nakoniec ale zmenili. Smutné je, že išlo o zaujímavé veci, ktoré by používateľov určite zaujali a značne mohli pomôcť popularite smartfónov. Momentálne už bohužiaľ ide len o smutnú pripomienku toho, čo mohlo byť.

Náš tip
“Feature2” alebo aká je momentálna situácia ohľadom vývoja Windows 10 Mobile | Smartfóny

27.05.2017

+