MojWindows

Aktualizované 18.5.2017 Michal Bróska, produktový manažér spoločnosti PosAm nám odpovedal na otázku týkajúcu sa podporovaných platforiem. 

Klientské appky (používané šoférmi) budú k dispozícii pre Android a iOS a k dispozícii je aj webová verzia optimalizovaná na všetky prehliadače. Administrátorská aplikácia používaná správcami parkovísk je optimalizovaná na všetky webové prehliadače.


Operátor Slovak Telekom sa v spolupráci so svojou dcérskou firmou PosAm pustil do vývoja aplikácie a technologického zázemia pre poskytovateľov parkovacích služieb. Parkovací systém s názvom ParkDots je založený na princípe internetu vecí – IoT. Pozostáva zo samostatných aplikácií pre prevádzkovateľov parkoviska a vodičov prepojené na sériu senzorov obsadenosti parkovacích miest a cloudové služby, ktoré poskytujú potrebnú výpočtovú silu v pozadí.

Pripravovaná technológia by v dohľadnej budúcnosti mohla nahradiť tradičné parkovacie služby a automaty v obciach a mestách. V reálnom čase zobrazuje informácie o skutočnej obsadenosti parkovacích miest, čo umožňuje jednak efektívnejšie sledovanie pre prevádzkovateľa, ako aj vodiča, ktorý hľadá miesto kam zaparkovať.

Vodiči si budú môcť zarezervovať voľné miesto, navigovať sa naň, zaplatiť poplatok za parkovanie, a to všetko pohodlne prostredníctvom jedinej aplikácie. Okrem toho bude možné zarezervované miesto „zdieľať“ s inými vodičmi v prípade, že ho pôvodný vodič nakoniec nevyužije.

Podľa tvorcov systému sa okrem skrátenia času, ktorý dnes vodiči strácajú pri hľadaní parkovacieho miesta, obmedzia emisie, zvýši sa dostupnosť parkovacieho priestoru a zníži sa množstvo nevyužívaných parkovacích miest. Systém dokáže čiastočne nahradiť aj služby parkovacích služieb a automatov. Využívanie mobilnej aplikácie by navyše podľa predpokladov mohlo pomôcť zvýšiť platobnú disciplínu vodičov, ktorá sa dnes pohybuje v rozmedzí iba 40 až 60 %.

PosAm2

Fakty a čísla o parkovaní na Slovensku

Prieskum, ktorý realizovala spoločnosť PosAm ukázal, že až 82 % ľudí by využívalo parkovaciu aplikáciu na vyhľadanie miesta a úhradu parkovného. 74 % majiteľov parkovacích miest by ich zdieľalo v čase, keď ich nevyužívajú. Navigáciu do cieľa cesty pri šoférovaní už dnes pravidelne využívajú tri štvrtiny vodičov.

V súčasnosti je systém v pilotnej prevádzke. Verzia určená pre nasadenie v reálnych podmienkach by mohla byť k dispozícii v najbližších mesiacoch.

PosAm

ParkDots dopĺňa riešenia PosAm pre samosprávy

Spoločnosť PosAm už dnes prevádzkuje viacero riešení pre samosprávu. Ide napríklad o rozpočtový informačný systém RIS.SAM. PosAm je takisto členom konzorcia dodávateľov Dátového centra obcí a miest (DCOM), ktoré elektronizuje služby samosprávy pre občanov. Potrebné skúsenosti a zázemie v tejto oblasti tak už má. Pre aké konkrétne platformy je aplikácia vyvíjaná zatiaľ nebolo špecifikované.

Hoci pravdepodobnosť, že by sme sa dočkali aj aplikácie pre mobilný Windows mizivá, stále je tu malá šanca, že vývojári sa pustia do tvorby UWP aplikácie, ktorá by bola použiteľná na tabletoch, situáciu preto ešte overujeme.

17.05.2017

+