MojWindows

Spoločnosť Nvidia známa ako jeden z najväčších výrobcov grafických kariet, predstavila nový prístup k návrhu notebookov označený ako Max-Q, pomocou ktorého chce drasticky znížiť rozmery nekompaktných herných notebookov. Práve veľká váha a obrovské rozmery sú najväčším problémom pri prenášaní herných notebookov. Proti tomu Nividia bojuje a výkonné grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060, GTX 1070 a GTX 1080 chce dostať do notebookov s maximálnou hrúbkou 18 milimetrov.

Koncept Max-Q v sebe zahŕňa celý súbor prvkov od energetickej efektivity samotnej architektúry Pascal, cez použitie nových pokročilých princípov pri návrhu chladenia, prepracované napájacie obvody až po dynamickú softvérovú úpravu grafických nastavení hier a ďalšiu pokročilú optimalizáciu. Všetky súčasti pritom musia byť dotiahnuté na do posledného detailu, aby sa grafické karty v malom priestore „neupiekli“.

Zaujímavé je pritom hlavne softvérové riešenie WhisperMode, ktoré má upravovať nastavenia hier tak, aby sa znížila hlučnosť notebooku v záťaži. Nvidia avizuje, že cieľom je dosiahnuť hlučnosť na hranici maximálne 40 db.

Dosiahnuť to chce úpravou nastavení hry, pokročilou synchronizáciou úloh medzi procesorom a grafickou kartou a regulovaním snímkovej frekvencie hry tak, aby došlo k zníženiu energetických nárokov grafickej karty a tým pádom priamo k redukovaniu množstvo vytváraného tepla, ktoré je potrebné chladiť.

geforce-gtx-max-q

Nvidia zatiaľ nezverejnila presné podrobnosti, no vyzerá to tak, že celkový výkon grafických kariet bude čiastočne „priškrtený“. Spoločnosť totiž uviedla, že grafickú kartu GTX 1080 dokáže používať v notebooku s tenkým telom pri polovičnej spotrebe v porovnaní s tradičným, hrubým herným notebookom, pričom dosahuje 90% jej výkonu.

Prvé notebooky vytvorené s využitím princípov Q-Max sa objavujú na veľtrhu Computex 2016, pričom do predaja sa majú dostať koncom júna. Zapojených pritom bude obrovské množstvo OEM partnerov, ktorí musia s Nvidia úzko spolupracovať na návrhu svojich zariadení. Chýbať tak nebudú ani tradičný výrobcovia Acer, ASUS, Alienware, HP, Lenovo, či MSI.

Zdroj: TheVerge

30.05.2017

+