MojWindows

Nad Windows smartfónmi sa už dlhodobo vznášajú supy a celková situácia ohľadom mobilnej stratégie Microsoftu nepôsobí vôbec dobrým dojmom. Zo systému, ktorý len pár rokov dozadu nemal problém konkurovať Androidu, či iOS je dnes minorita, ktorej zostáva verná len malá časť používateľov.

Kvôli chýbajúcim informáciám a nízkej transparentnosti o budúcnosti mobilnej platformy sa navyše trhliny začínajú objavovať aj na tej najpevnejšej používateľskej základni.  Množstvo donedávna skalných fanúšikov začína pochybovať, či vôbec existuje schodná cesta za budúcnosťou smartfónov so systémom Windows.

Zazlievať im to Microsoft určite nemôže. Prepad trhového podielu pod hranicu 1% percenta, postupné odstrihávanie podpory pre smartfóny, ako aj chýbajúci hardvér si jednoducho vyberie svoju daň. Všetko ale nemusí byť také stratené, ako sa zdá na prvý pohľad. Operačný systém Windows na mobilných zariadeniach budúcnosť rozhodne má, aspoň to tvrdí momentálny výkonný riaditeľ Satya Nadella. V rozhovore pre portál Marketplace.org, pripomína, že Microsoft má  aj v tejto oblasti  naďalej svoje plány, a aj stratégiu ako ich dosiahnuť.

„Telefóny dnes vyrábame, máme OEM partnerov ako HP a ďalších, ktorí vyrábajú telefóny, a ako svoje zameranie sme si zvolili veľmi špecifický okruh, čo je manažment, bezpečnosť a funkcia Continuum, ktorá telefónu zároveň umožňuje byť stolovým počítačom.“

„Uisťujeme sa, že všetok náš softvér je dostupný pre systémy iOS a Android a ich prvotriedne zariadenia, no pritom hľadáme, čo bude ďalšou veľkou zmenou po stránke prevedenia a funkčnosti. To čo sme dosiahli so zariadeniami Surface je dobrým príkladom. Nikto pred nami nepomyslel na zariadenia typu 2v1, a tak sme vytvorili túto kategóriu, pričom sme z nej spravili úspech až do takej miery, že dnes na trh stále prichádzajú nové a nové zariadenia 2v1. A to je to, čo chceme dosiahnuť. Takže keď sa pýtate, či budeme vyrábať viac telefónov, som si istý, že áno, no nebudú vyzerať ako telefóny, ktoré (na trhu) máme dnes. „

Nadella hovorí presne o tom, čo sa od Microsoftu očakáva – vytvorenie prevratného mobilného zariadenia, ktoré prinesie revolúciu a inšpiruje rôznych výrobcov k produkcii podobných kúskov. Už dlhodobo sa pritom špekuluje, že spoločnosť využije svoju značku Surface v budúcom mobilnom zriadení, ktoré je označované ako Surface Phone.

Práve na túto oblasť sa obracajú oči fanúšikov, ktorí dúfajú, že Microsoft sa vzchopí a spustí mobilnú revolúciu na čele s bájnym smartfónom. Vedenie spoločnosti nejaké tie plány podľa vyjadrení Nadellu zjavne má, otázne je, či pre mobilný Windows neprídu už príliš neskoro.

surface-phone-concept

Zdroj: MP

03.05.2017

+