MojWindows

Microsoft dnes uvádza novú verziu svojho najnovšieho operačného systému – Windows 10 S. Ako bolo avizované už dávnejšie, ide o odpoveď Microsoftu na Chrome OS, operačný systém, ktorý postupne získava na popularite a začína prenikať aj vzdelávacieho segmentu. Windows 10 S je čiastočne upravená verzia systému Windows 10 určená pre vzdelávanie, pričom je optimalizovaná pre použitie aj na hárdverovo slabších zariadeniach.

Všetky aplikácie, ktoré je možné používať, musia pochádzať výhradne z obchodu Windows Store. To však neznamená, že tu nebude možné používať tradičné desktopové aplikácie ako napríklad Chrome, či Firefox. Tie však budú musieť prejsť špeciálnym nástrojom, ktorý ich upraví do podoby v ktorej ich bude možné zaradiť do obchodu Windows Store.

Informoval o tom aj Terry Myerson počas prezentácie, keď povedal: „Windows 10 S umožňuje používať ľubovoľný prehliadač, ktorý sa nachádza vo Windows Store“. Pripomenul ale aj to, že používatelia majú možnosť za poplatok inovovať na Windows 10 Pro, aby tak získali prístup ku všetkým aplikáciám bez  ohľadu na ich zdroj. Prekvapením je, že cena za prechod sa v tomto prípade bude pohybovať na úrovni 49,99 dolárov.

Windows 10 S Office

Výhodami toho, že aplikácie môžu pochádzať len z Windows Store, sú veci ako zvýšená bezpečnosť, či lepší výkon systému, ktorý nebude postupne zahltený zbytočnými súbormi a procesmi.

Kvôli primárnemu určenie do školských tried a univerzít, je Windows 10 S upravený aj po stránke prihlasovacieho procesu. Úplne prvé prihlásenie študenta bude trvať približne 15 sekúnd, pričom po vytvorení prostredia k danému účtu, je tento čas znížený na približne 5 sekúnd. V porovnaní s tradičnou verziu Windows 10 Home, či Pro ide o podstatné zrýchlenie.

Ďalším vylepšením, ktoré pomôže správcom školských zariadení, je možnosť vytvoriť špeciálny USB kľúč pre automatizovanie procesu prvotného nastavenia. Správca si konfiguračný USB kľúč vytvorí pomocou špeciálnej aplikácie a následne mu stačí, aby ho pripojil k požadovanému zariadeniu. Windows 10 S ho automaticky deteguje a prispôsobí všetky nastavenia presne podľa zadaných požiadavok, bez toho, aby bol vyžadovaný akýkoľvek ďalší zásah.

Windows 10 S 2

Cieľom Microsoftu je nový systém dostať na čo najväčší počet zariadení vo vzdelávacom segmente. Do prípravy nových zariadení využívajúcich Windows 10 S preto zapojil viacero svojich hardvérových partnerov ako Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP a Samsung. Keďže najdôležitejším aspektom pri podobných zariadeniach je cena, musel ju nastaviť prijateľne. Nové zariadenia tak majú začínať na 189 dolároch a dostupné budú už počas leta tohto roka.

Windows 10 S

Ako bonus k nim bude bezplatne pribalené ročné predplatné aplikácie Minecraft: Education Edition. Bezplatnou súčasťou bude taktiež aj Office 365 Education so službou Microsoft Teams pre spoluprácu v reálnom čase.

Windows 10 S bude navyše bezplatne dostupný všetkým školám, ktoré momentálne používajú Windows 10 Pro. V prípade záujmu tak môžu na nový systém prejsť bez akýchkoľvek výdavkov.

02.05.2017

+