MojWindows

Približne pred dvomi týždňami portál Neowin s odvolaním na svoje zdroje v Microsofte informoval, že najbližšia veľká aktualizácia Fall Creators Update prinesie veľkú zmenu pre budúcnosť prehliadača Microsoft Edge.

Konkrétne malo ísť o to, že prehliadač bude oddelený od operačného systému a dôjde k jeho postaveniu do pozície samostatnej UWP aplikácie, ktorú bude spravovať aplikácia Obchod, a nie služba Windows Update. Išlo by o celkom logický krok, keďže momentálne dochádza k aktualizácií prehliadača maximálne dvakrát ročne, pričom konkurencia stavia na vydávanie nových verzií s omnoho vyššou frekvenciou, čo Edge značne znevýhodňuje.

No počas vývojárskej konferencie Build 2017 zástupcovia Microsoft informovali, že spoločnosť žiadne takéto plány momentálne nemá. Toto vyjadrenie predstavuje veľké sklamanie hlavne pre používateľov, ktorí dúfali v častejšie vydávanie aktualizácii, s ktorými by prichádzali nové funkcie a významné vylepšenia. Hoci zo strany Microsoftu došlo nateraz k zaujatiu negatívneho stanoviska, podobnú zmenu v budúcnosti nevylučuje so slovami: „Nikdy nehovor nikdy“.

Práve vďaka tomu by došlo k ďalšiemu zníženiu rozdielov medzi prehliadačom Edge a jeho konkurenciou. Microsoft ale podľa svojich vyjadrení plánuje prehliadač vylepšovať iným spôsobom. Zamerať sa chce hlavne na základné aspekty ako bezpečnosť, spoľahlivosť a výkon. Či to ale bude stačiť pri vydávaní aktualizácií dvakrát ročne je otázne.

16.05.2017

+