MojWindows

Project NEON, ako sa označujú prebiehajúce práce na grafickej zmene používateľského rozhrania aplikácií a prostredia operačného systému Windows 10, síce doteraz Microsoft oficiálne nepotvrdil, no to neznamená, že sa im nevenuje. Vidieť to môžeme hlavne na jednotlivých systémových aplikáciách, ktoré postupne dostávajú novú vizuálnu podobu.

Náš tip
Project NEON prinesie novú podobu ponuky Štart, objavujú sa prvé koncepty z dielne Microsoftu

ludia neon project

Portál WindowsCentral s odvolaním na svoje dobre informované zdroje dokonca tvrdí, že konečným cieľom celého projektu je kľúčové aplikácie a samotný systém pripraviť pre svet virtuálnej a rozšírenej reality. Očakáva sa, že Microsoft sa o pripravovaných zmenách rozrozpráva počas vývojárskej konferencie Build 2017, ktorá prebieha už budúci týždeň. Navyše, pokiaľ bude dochádzať k úpravám súčasným tempom, nového rozhrania by sme sa mohli dočkať už v rámci tretej vlny Redstone v septembri.

Reálne zatiaľ síce vidíme skôr náznaky a jemné úpravy, no už teraz sa jasne črtá smer, ktorým sa Microsoft rozhodol postupne uberať. Konkrétne ide o pridávanie efektu priehľadnosti s jemným rozmazaním pozadia a nové animácie. Podobným smerom sa orientujú aj tvorcovia aplikácií tretích strán ako Dropbox, MyTube,  či Interop Tools, no práve Microsoft by mal jasne udávať, ako to má celé vo výsledku vyzerať.

DropBox NEON

Najnovšie sa týchto vylepšení s príchodom novej testovacej verzie Windows 10 dočkala dvojica systémových aplikácií Ľudia a Fotografie. Po stránke funkcionality týchto aplikácií sa nezmenilo prakticky nič, menia sa len vizuálne aspekty. Dvojka sa tak pripojila k predošlým aplikáciám Groove Hudba a Filmy a TV programy, ktoré už prvé dizajnové zmeny dostali.

fotografie project neon

Nové verzie aplikácií s vylepšeným grafickým rozhraním sú dostupné v rámci verejného testovania v programe Windows Insider.

Náš tip
Program Windows Insider – súhrnný prehľad

05.05.2017

+