MojWindows

Kompletné prepracovanie vizuálnej stránky operačného systému Windows 10, ako aj jednotlivých aplikácií, ktoré sme poznali pod kódovým označením „Project NEON„, bolo konečne oficiálne potvrdené. Pri tejto príležitosti bol zároveň prezradený aj oficiálny názov – „Fluent Design System“.

Nový dizajnový jazyk predstavuje akúsi prirodzenú evolúciu rozhrania Metro, ktoré Microsoft zaviedol s operačným systémom Windows 8. Vývojári vo svojich aplikáciách môžu používať nové grafické prvky, aby ich výtvory vyzerali modernejšie a krajšie. Zamerať sa majú hlavne na animácie a rôzne efekty priehľadnosti, či rozmazania alebo dokonca na využitie vecí ako hĺbka, či pohyb v prostredí systému.

Fluent system

Microsoft si od nového dizajnového jazyka sľubuje zavedenie harmonického, intuitívneho, prehľadného pracovného prostredia s vynikajúcimi reakčnými možnosťami aj naprieč viacerými typmi zariadení. V pozadí návrhov stojí päť základných princípov, na ktoré majú návrhári prihliadať – svetlo, hĺbka, pohyb, materiál a škálovanie.

Hoci členovia programu Windows Insider už videli niekoľko raných implementácií, až teraz, po oficiálnom uvedení by sa mali jednotlivé aplikácie dočkať dramatických zmien.

Microsoft priznal, že používateľský zážitok sa v prípade operačného systému Windows môže dramaticky líšiť v závislosti od toho, na akom type zariadenia je používaný. Práve tieto rozdiely má za úlohu odstrániť Fluent Design System. Používatelia tak získajú najlepší možný zážitok bez rozdielu na tom, či pracujú na tablete, stolovom počítači, či notebooku.

Plocha neon

V propagačnom videu pre Fluent Design System sa na chvíľku mihla aj nová verzia aplikácie Prieskumník, vo svojej predpokladanej finálnej podobe. Momentálne je síce možné vyskúšať jej prvotnú verziu, no v porovnaní s finálnym konceptom zatiaľ dramaticky zaostáva.

novy explorer

Podobne prepracovanej podoby sa má dočkať aj webový prehliadač Microsoft Edge. Nového vizuálu sa postupne majú dočkať všetky aplikácie, preto dáva zmysel, že ich uvidíme aj v prípade Edge. V tomto prípade však budú zmeny prostredia aplikácie veľmi jemné.

Edge neon

Pôjde o pridanie čiastočnej priehľadnosti hlavného panelu, zavedenie nových tieňov a ďalšie zmeny orientované na vytvorenie čistého, no moderného prostredia aplikácie. Hviezdiť však majú animácie pri rôznych úkonoch ako napríklad zobrazovanie „vyskakovacích“ ponúk, či otváranie a zatváranie novej karty a podobne.

fluent_outlook

12.05.2017

+