MojWindows

Microsoft sa v ostatnej dobe akosi nerád delí o informácie týkajúce sa presného postavenia smartfónov, ako aj ich budúcnosti vo svojom portfóliu produktov. Hoci nové zariadenia sme nevideli už od februára 2016, naďalej bol zachovaný status quo a po boku aktualizácií pre počítače sme vždy dostávali aj aktualizáciu pre smartfóny. Rovnako to platilo aj v prípade veľkej aktualizácie Creators Update, ktorá síce priniesla len skromné novinky, no napriek tomu sa jej (vybrané) smartfóny dočkali. Zaujímavá situácia týkajúca sa vývoja systému Windows 10 Mobile sa ale odohrala v polovici apríla.

Podivný krok s nejasným dôvodom

Hoci dovtedy ste boli zvyknutí, že verzia systému pre počítače a smartfóny nesie vždy rovnaké číselné označenie a pochádza z rovnakej vývojárskej vetvy, naraz sa to zmenilo. Microsoft náhle a s pomerne zvláštnym odôvodnením vývoj oddelil. Testovacie verzie pre počítače naďalej zostali zaradené do vetvy „Redstone 3“, no smartfóny boli presunuté do vetvy s označením „Feature 2“. Dostali sme sa tak do situácie, kedy vôbec po prvýkrát pri Windows 10 došlo k oddeleniu smartfónov z hlavnej vývojárskej vetvy.

Na margo situácie síce Microsoft uviedol, že ide o dôsledok prebiehajúcich prác na zapracovaní a zjednotení kódu vo OneCore, ktoré predstavuje pomyselné srdce systému Windows 10, spoločné naprieč počítačmi, tabletmi, smartfónmi a zariadeniami ako IoT, Xbox a HoloLens počas toho, ako sú vyvíjané nové vylepšenia pre Windows 10 Mobile a podnikových zákazníkov. Zavedenie vývojárskej vetvy Feature2 tak skutočne môže predstavovať len dočasné riešenie, ktoré bolo potrebné vykonať počas prvotných fáz vývoja pripravovanej aktualizácie Fall Creators Update, aj keď to tak nepôsobí. Oficiálne sa tu navyše hovorí o zjednocovaní rozličných zariadení pod jednu strechu, no pritom reálne vidíme diferencovanie už v samotnom označení systémových verzií, čo tu doteraz vôbec nebolo.

HP Elite x3 (3 of 4)

Naďalej bez významných noviniek a jasných odpovedí

Po viac ako mesiaci od týchto zmien vo vývoji síce verejné testovanie Windows Insider stále zverejňuje aj nové verzie mobilného systému, no tie vždy obsahujú len žalostný počet opráv predošlých chýb. Doteraz sme nevideli ani jednu novú funkciu, čo rozhodne nepôsobí dobrým dojmom a celú situáciu to len ďalej zamotáva. Nepomohla ani vývojárska konferencia Build 2017, na ktorú sa prosebne upieralo množstvo očí s prianím, aby Microsoft povedať aspoň čosi o svojej mobilnej stratégii. Namiesto toho sme sa dočkali len množstva noviniek pre posilnenie spolupráce Windows 10 počítačov so smartfónmi platforiem Android a iOS. Pre Windows smartfóny tu nebol vyhradený prakticky žiaden priestor, a to ani v propagačných videách.

Práce naďalej pokračujú, umieračik zatiaľ nezvoní  

Windows 10 Mobile už dlhú dobu nie je systémom, ktorý by dokázal, prípadne mohol chcieť konkurovať platformám iOS a Android. Napriek tomu všetkému, sa ale zatiaľ nemožno otvorene oháňať tým, že Windows 10 Mobile je mŕtvy. A to už z prostého dôvodu, že vývoj jednoducho ukončený nebol. Keby Microsoft skutočne chcel svoje smartfóny „odstrihnúť“, spravil by to logicky s vydaním Creators Update a nepokračoval by v ďalších prácach, ktoré momentálne jasne prebiehajú. Navyše, aj keby bolo preradenie smartfónov do vývojárskej vetvy „Feature2“ trvalým rozhodnutím, neznamenalo by to automaticky, že systém je odsúdený na zánik.

Skôr by išlo o to, že smartfónom už nebude venovaná taká pozornosť ako doteraz, a preto ich Microsoft takpovediac odsunul na druhú koľaj. Dostávať budú opravné aktualizácie a možno nejaké tie dve-tri funkcie ročne, no tým to hasne. Podpora pre existujúcich používateľov tak bude zachovaná, smartfóny naďalej udržované a plne použiteľné, no nových atraktívnych funkcií už bude ako šafránu. Nie je to síce to, v čo by sme ako fanúšikovia platformy dúfali, no je to najlepšie, čo pri súčasnom stave môžeme očakávať.

Ono, urobiť zo systému s trhovým podielom 0,3% razom niečo atraktívne, čo by pritiahlo masy, vyžaduje priam až nadprirodzené schopnosti. Niečo také by nedokázalo spraviť ani uvedenie bájneho a vysnívaného „Surface Phone„. Mobilný Windows preto v najbližšej dobe nebude systémom orientovaným na široké masy, práve naopak. Zameriavať by sa mal na úzku vzorku potencionálnych používateľov, kde má aspoň akú-takú šancu uspieť. O tomto pritom Microsoft hovorí už dlhú dobu, pričom vyzdvihuje hlavne bezpečnosť, manažment a Continuum.

HP Elite x3 (4 of 4)

Keď mlčia tí, ktorí by nemali

Čo je na celej situácii ale najsmutnejšie je to, že Microsoft pôsobí dojmom, ako keby ani nemal záujem so svojimi zákazníkmi a vývojármi komunikovať, a jasne im povedať, na čom sú. Žiť v neistote a hádankách nikoho nebaví, no vedenie si to zdá sa neuvedomuje a občas sa dokonca tvári prekvapene, keď vývojári neprejavujú o mobilnú platformu záujem a používatelia odchádzajú. No úprimne, niet sa čomu čudovať. Komunikačná stratégia okolo Windows smartfónov jednoducho nie je, a ani nikdy nebola ani zďaleka zvládnutá tak, ako by mala.

Momentálne sa k nám jediné informácie o budúcnosti smartfónov dostávajú len vďaka príležitostným rozhovorom s predstaviteľmi spoločnosti. A tí sa zatiaľ vyjadrujú spôsobom, že s mobilným systémom sa naďalej počíta. V rovnakom duchu o blízkej budúcnosti smartfónov hovoril aj Joe Belfiore, ktorý sa po dlhšej prestávke opäť vrátil do Microsoftu. V rozhovore pre Business Insider uviedol : „Naďalej budeme podporovať Windows smartfóny.“ Napriek tomuto ubezpečeniu, nie je naďalej jasné, čo presne si pod tým máme predstaviť.

Microsoft_Lumia_950_recenzia-14

Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš

Zo systému, ktorý sa niekedy mohol hrdo postaviť Androidu, či iOS je dnes už len minoritná troska, ktorej sa drží už len skutočne malý počet používateľov. Navyše s tým, ako je postupne osekávaná podpora pre dostupné modely smartfónov a nové kusy sú v nedohľadne, človek nemusí byť odborným analytikom, aby si vedel vybaviť nadchádzajúcu budúcnosť pokiaľ Microsoft nezakročí. Pomôže jednoduchá analógia – ak jeden obchodník dlhodobo nemá tovar, je jasné, že zákazníci pôjdu tam, kde si majú z čoho vyberať.

Z nedávnej minulosti navyše jasne vyvstáva jeden príklad, ktorého sa (ak by prišlo skutočne k najhoršiemu), dúfajme Microsoft vyvaruje. Ide o situáciu okolo operačného systému Windows RT, ktorý na trhu jasne prepadol. Nikdy ale nebol oficiálne zrušený. Jednoducho prestali vychádzať aktualizácie a postupne bol odsunutý do úzadia. Dnes by sme ho teda na trhu hľadali len márne. Situácia okolo smartfónov doteraz už zdvihla tlak nemalému počtu niekdajších fanúšikov, ktorí to vzdali a prešli na konkurenčné platformy. Ak by sa Microsoft pri smartfónoch zachoval rovnako ako pri Windows RT, len málokto by to už teraz prehltol.

Ako ale prezradil samotný výkonný riaditeľ Satya Nadella, Microsoft má naďalej v oblasti mobilných zariadení svoje plány, stratégiu aj ambície niečo dosiahnuť. A hoci nepôjde o smartfóny v tradičnom zmysle slova, naďalej potrebuje mať čo najväčší počet potencionálnych zákazníkov. Ak by teda chcel za tradičnými smartfónmi spraviť hrubú čiaru, nemôže ich len tak vypoklonkovať ako to spravil v prípade Windows RT. Dôvera zo stany zákazníkov je v tejto oblasti už tak značne naštrbená, a s rovnakým prístupom by už veľa vody asi nenamútil.

HP Elite x3 (2 of 4)

Nateraz zostáva len čakať

Ľuďom, ktorí naďalej nosia vo svojich vreckách smartfóny so systémom Windows 10 Mobile nateraz nezostáva nič iné, len pokojne čakať a pevne dúfať, že Microsoft dodrží slová svojich popredných predstaviteľov a podporu bude naďalej udržiavať ešte nejaký ten rok. Správy o úplnej smrti Windows 10 Mobile ale sú, aspoň nateraz, značne prehnané.

HP Elite x3 (1 of 4)

21.05.2017

+