MojWindows

V pripravovanej aktualizácii Fall Creators Update sa Microsoft okrem množstva nových funkcií a aplikácií plánuje zamerať aj na dramatické vylepšenie svojho prehliadača Microsoft Edge. Ten je síce v súčasnej verzii schopným prehliadačom, no stále má svoje muchy a konkurencia sa navyše neustále vyvíja.

Svoje priority pre budúcnosť prehliadača Microsoft ohlásil počas konferencie Build 2017. Ako základ chce odstrániť tie najpálčivejšie nedostatky, na ktoré sa používatelia najviac sťažujú pri dlhodobom používaní. Ide o veci ako kostrbaté otváranie a zatváranie kariet, ktoré má byť po novom omnoho plynulejšie.

Náš tip
Režim čítania pre webové stránky sa v prehliadači Microsoft Edge dá vynútiť

microsoftedge_5

Momentálne dochádza pri týchto úkonoch k miernej odozve napríklad v situácii, kedy používateľ otvorí novú kartu a začne zadávať webovú adresu. Tento nedostatok mierne znižuje používateľský zážitok, čo vývojársky tím plánuje úplne odstrániť.

Okrem vylepšení výkonu a celkovej plynulosti sú pripravované aj jemné zmeny naprieč celým rozhraním aplikácie. Za časť zo zmien bude pritom zodpovedný nový dizajnový jazyk Fluent Design System, ktorý zavedie nové vizuálne prvky naprieč celým operačným systémom a prehliadač Edge prirodzene nebude výnimkou. Medzi tým sa bude nachádzať aj nová animácia, ktorá sa bude zobrazovať pri práci so záložkami, ako aj pri narábaní s objektami prehliadača.

microsoftedge_12

Microsoft okrem toho všetkého plánuje do svojho prehliadača pridať progresívne webové aplikácie (PWA). Tie v podstate predstavujú webové stránky, ktoré sa dokážu správať ako aplikácie. Z pohľadu používateľa to znamená hlavne to, že webová stránka mu bude schopná ponúkať viacero možností, vrátane vylepšených upozornení a dokonca aj možnosti čiastočne pracovať v režime offline. Takéto funkcie webových stránok sa stále nachádzajú v ranom štádiu, no postupom času sa budú vylepšovať, s čím sa bude rozširovať aj ich uplatnenie, na čo sa Microsoft pripravuje už v predstihu.

Zdroj: TheVerge

14.05.2017

+