MojWindows

Technologická konferencia Build 2017 nebola len o tom, aké novinky pre vývojárov a bežných používateľov čakajú v blízkej budúcnosti operačný systém Windows 10. Bola aj miestom, kde Microsoft prezentoval prepojenie technológií s ľudským životom, a to ako technológie dokážu ľuďom reálne pomôcť. Veľmi zaujímavým z tohto pohľadu bol elektronický náramok označovaný názvom Emma Watch, ktorý dokáže pomôcť ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou.

https://www.youtube.com/watch?v=k9Rm-U9havE

Náramok Emma Watch funguje tak, že do mozgu posiela pomocou vibrácií podnety, ktoré ho „rozptýlia“ a tým pádom sa nepokúsi ovládať končatiny, čo vyvoláva ich chvenie. Náramok tak aktívne bojuje proti jednému z najbežnejších symptómov Parkinsonovej choroby. Celý proces pomáha ukľudniť svalové pohyby a činnosti ako písanie, ktoré predtým boli nemožne, sa razom stávajú uskutočniteľnými.

Napriek tomu, že momentálne ide len o prototyp, už teraz predstavuje vynikajúci krok vpred pre používanie nositeľnej elektroniky v oblasti boja proti zákerným neliečiteľným chorobám, ktorý pacientom môže dramaticky zlepšiť kvalitu života.

Parkinsonovou chorobou trpí na celom svete podľa odhadov viac ako 10 miliónov ľudí, a preto je každá pomoc vítaná. Náramok Emma Watch je pomenovaný po Emme Lawton, ktorá pracovala ako grafická dizajnérka, až kým ju o potrebnú motoriku rúk nepripravila zákerná choroba. Pomôcť sa jej rozhodla dobrá priateľka Haiyan Zhang, ktorá pôsobí ako riaditeľka výskumnej divízie Microsoft Research a  náramok vytvorila špeciálne pre ňu.

Emma watch 2

Emma Lawton náramok používa na generovanie sérií rytmických vibrácií, no tie je možne plne prispôsobiť pomocou aplikácie na tablete s Windows 10. Tvorca náramku sa teraz so svojim výskumom plánuje hlbšie zamerať na to, ako môže využitie senzorov a umelej inteligencie pomôcť v boji proti Parkinsonovej chorobe.

15.05.2017

+