MojWindows

Tohtoročná technologická konferencia Build 2017 oficiálne štartuje už zajtra, preto si na základne diania za ostatné mesiace stručne zhrnieme, akým oblastiam budú počas najbližších dní zo strany Microsoftu venované oficiálne prezentácie a ohlásenia. Build 2017 prebieha v termíne od 10. do 12. mája v Seattli, a keďže ide o konferenciu zameranú primárne na vývojárov a oblasť softvéru, neočakáva sa, že by tu boli predstavené nové hardvérové novinky. Konferencia Build síce býva vždy plná prekvapení a tento rok určite nebude výnimkou, no napriek tomu jasne vyvstávajú určité oblasti, ktorým by sa Microsoft mal venovať.

Plány pre operačný systém Windows – Redstone 3 a Project NEON

Pripravovaná aktualizácia Redstone 3 a jednotlivé technológie, ktoré sa s ňou dostanú do operačného systému Windows 10, budú určite prezentované. Aktualizácia by toho mala priniesť skutočne mnoho, či už ide o úplné novinky alebo vylepšenia existujúcich možností. Prezentovaný by mohol byť aj stručný prierez novými funkciami pre používateľov, nie len pre vývojárov. Okrem toho by sme sa mohli dozvedieť aj oficiálny názov nadchádzajúcej aktualizácie.

Ešte pred oficiálnym príchodom Redstone 3 musí Microsoft vývojárom aplikácií hlbšie vysvetliť jednotlivé zmeny, ale aj pravidlá pre nové grafické prvky Project NEON tak, aby bez väčších problémov dokázali upraviť svoje aplikácie. Prvé úpravy sa už začali objavovať už aj v aplikáciách Microsoftu, preto je jasné, že minimálne základná implementácia nových prvkov bude súčasťou najbližšej aktualizácie, a preto sa im Microsoftu musí bezodkladne venovať.

Očakáva sa preto, že v rámci prezentácií bude Project NEON podrobne priblížený, vrátane praktických ukážok, ako by to celé malo vyzerať vo finálnej podobe. Keďže Build je konferencia orientovaná primárne na vývojárov, mali by sa tu objaviť aj praktické ukážky, ako novinky implementovať pre najlepší výsledok.

Je tu aj pomerne malá šanca, že zástupcovia spoločnosti sa aspoň čiastočne vyjadria k pripravovanému adaptívnemu rozhraniu CShell (Composable Shell), ktoré sa bude prispôsobovať podľa toho, v akom režime je zariadenie používané.

Náš tip
Aktualizácie pre Microsoft Edge budú s príchodom Redstone 3 vychádzať cez Obchod

Project NEON

Prepájanie umelej inteligencie – boti a Cortana

Počas minulého roka bola značná časť konferencie venovaná tvorbe a použitiu automatizovaných nástrojov s využitím umelej inteligencie – botov, aj pre využitie vo firemnom segmente. Téma, ako môžu spoločnosti využívať takýchto automatizovaných pomocníkov pre zlepšenie služieb zákazníkom, by sa mala objaviť aj tento rok.

S umelou inteligenciou priamo súvisí aj digitálna asistenta Cortana, ktorej bude nepochybne venovaná pozornosť. Vidieť by sme mali vylepšenia pre koncového používateľa, ale hlavne pre vývojárov, ktorí by mali získať viacero možností ako Cortanu integrovať do rozličných IoT zariadení. Nástroje Cortana Skills Set boli oznámené už dávnejšie, no stále nie sú dostupné pre vývojárov, preto sa očakáva, že ich Microsoft oficiálne uvedie už tento týždeň.

Spoločnosť Harmon Kardon nedávno predstavila nový reproduktor Invoke, kde je používaná Cortana. Tento kúsok by sa mohol objaviť v rámci demonštrácie, ako Cortanu a ďalšie pridružené aplikácie možno využívať v zariadeniach.

Náš tip
Inteligentná domácnosť v podaní Microsoftu znamená Cortanu v chladničkách aj toastroch

Využitie Universal Windows Platform pre návrh, tvorbu a rozvoj aplikácií

Nakoľko sa vývojári na tvorbu aplikácií s využitím UWP práve nehrnú, Microsoft by im mal opäť pripomenúť, prečo by sa to vlastne oplatí a trochu ich tak motivovať. Okrem toho by mal načrtnúť aj budúcnosť celej iniciatívy orientovanej na jeden veľký ekosystém Windows 10, kde je možné používať tú istú aplikáciu bez rozdielu typu zariadenia, ako aj budúcnosť pre UWP z pohľadu vylepšovania a rozširovania jej možností. Musí dať jasne najavo, že tvorba aplikácií s využitím UWP tu má svoje pevné miesto, a tak skoro sa niekam nechystá.

UWP titulka

Vylepšenie ponuky a postavenia pre Windows Store

S príchodom operačného systému Windows 10 S získava Windows Store na dôležitosti viac ako kedykoľvek predtým. Ide totiž o jediný zdroj aplikácií pre tento systém. Nakoľko chce Microsoft pritlačiť v boji proti Chromebookom a postupne sa dostať do čo najväčšieho počtu školských lavíc a tašiek, musí poriadne zapracovať na vylepšení obchodu Windows Store. Zo súčasnej pozície občasného zdroja aplikácií, ho musí dostať do pozície miesta, odkiaľ budú používatelia aktívne a radi získavať nové aplikácie a hry.

Achillovou pätou celého obchodu s aplikáciami je práve nedostatok kvalitných aplikácií, s ktorými používatelia chcú a potrebujú pracovať na dennej báze. Microsoft preto musí motivovať a ukázať im, že vytvárať aplikácie pre Windows Store s použitím nových technológií má skutočne zmysel. Nejde pritom len o to, aby svoje klasické Win32 aplikácie prehnali nástrojom, ktorý ich upraví pre distribúciu cez Windows Store, ako je to v prípade Spotify. S ohľadom na ďalší rozvoj platformy Windows 10 je totiž dôležité, aby v aplikáciách používali najnovšie dostupné technológie.

Creators Update

Rozvoj a praktické využitie zmiešanej reality

Microsoft, ako aj ostatné technologické spoločnosti investuje nemalé peniaze a úsilie do oblasti virtuálne a rozšírenej reality. S vydaním aktualizácie Creators Update zaviedol do systému platformu Mixed Reality Portal, ktorá predstauje základný kameň, na ktorom je teraz potrebné ďalej budovať. Hardvéroví partneri ako Lenovo, či Acer sú už takmer pripravení na spustenie distribúcie cenovo dostupných headsetov, a preto je nutné zapracovať na tom, aby používatelia vôbec mali dôvod niečo také si zakúpiť. Očakáva sa preto, že značná časť konferencie sa bude venovať jednak tvorbe, ale aj využitiu aplikácií pre rozšírenú a virtuálnu realitu.

Windows Mixed Reality

Budúcnosť pre Windows 10 Mobile?

Ide síce skôr o prianie zo strany zostávajúcich fanúšikov mobilnej platformy Windows, no Microsoft by sa mohol venovať aj systému Windows 10 Mobile. Za ostatné mesiace došlo v súvislosti so systémom k viacerým neštandardným krokom, pričom chýba transparentnosť zo strany Microsoftu a množia sa rôzne špekulácie, preto je práve Build tým správnym miestom, kde by mali zástupcovia spoločnosti otvorene vystúpiť a informovať o plánovanej budúcnosti pre Windows 10 Mobile, a to bez ohľadu na to, či ide o správy dobré alebo zlé.

elie x3

09.05.2017

+