MojWindows

S vydaním aktualizácie Creators Update bola v operačnom systéme Windows 10 značne vylepšená podpora pre prehliadanie a vytváranie 3D obsahu. Prezentované to síce bolo primárne na aplikácií 3D Skicár, no pozornosti používateľov neušiel ani prírastok vo forme systémovej aplikácie 3D zobrazenie.

Tá sa po inštalácii aktualizácie objaví jednak na počítačoch, ako aj na smartfónoch a jej úlohou je uľahčiť prehliadanie a interakciu s 3D modelmi vo formátoch 3MF, PLY, OBJ, FBX, a STL. Momentálne sú tak jej možnosti značne limitované, no to by sa malo čoskoro zmeniť.

Najnovšie správy hovoria o tom, že aplikácia dostane podporu pre rozšírenú realitu. Fungovať by to malo približne tak, že používateľ bude cez fotoaparát snímať reálne prostredie a aplikácia doňho na obrazovke zariadenia vloží rozličné 3D objekty. S využitím senzorov v smartfónoch by bolo navyše možné objekt „ukotviť“ na konkrétnej pozícii a následne ho prezerať z rozličných uhlov.

Doplnené

Microsoft o tej funkcii hovoril už počas dnešnej prezentácie nových produktov. Oficiálne nesie názov View Mixed Reality. Dostupná bude na jeseň tohto roka, pravdepodobne ako súčasť aktualizácie Redstone 3. Určená bude na prenášanie 3D objektov z aplikácie 3D Skicár do reálneho života pomocou RGB webkamery, aby fungovala s ľubovoľným notebookom. O verzii aplikácie pre smartfóny zatiaľ neboli zverejnené informácie. 

View Mixed Reality

Zdroj: MSPU

02.05.2017

+