MojWindows

Ešte počas minulého týždňa sa spoločnosť Apple rozhodla prezradiť oficiálny počet používateľov platformy macOS, čím poskytla opäť o niečo lepší pohľad na súčasný trh s počítačmi a notebookmi. Zatiaľ čo Apple hlási celkovo 100 miliónov používateľov na MacBookoch a počítačoch iMac, Mac Mini a Mac Pro, len samotný Windows 10 dosahuje podľa posledných oficiálnych čísel už 400 miliónov aktívnych používateľov. V skratke to teda znamená, že najnovší Windows je štyrikrát populárnejší ako macOS.

Operačné systémy Windows ale trhu s počítačmi jasne dominujú prakticky od nepamäti, a preto nie je prekvapením, že v tomto trende naďalej pokračuje aj najnovšia verzia – Windows 10. Podľa rôznych odhadov je pritom momentálne aktívne používaná viac ako miliarda počítačov vybavených niektorým zo systémov Windows. Dominantné postavenie navyše potvrdzujú aj analytické firmy, kde sa Windows v prípade desktopových operačných systémoch pohybuje na úrovni 85-90% trhového podielu.

Windows podiel na trhu

Čo je ale na situácii pomerne prekvapujúce, je fakt, že Apple otvorene zverejňuje svoje presné čísla na počítačovom poli. To sa príliš často nevidí. A hoci Microsoft dominuje počítačom, sila Apple sa dlhodobo prejavuje v mobilnom segmente značným záujmom o smartfóny iPhone, ako aj tablety iPad. Proti tomu sa Microsoft v súčasnosti so svojim mobilným podielom 0,3% nemôže stavať.

Zdroj: TheVerge, Netmarketshare

10.04.2017

+