MojWindows

Optimalizovať taký kolos akým je operačný systém pre čo najlepší výkon aj na menej výkonných konfiguráciách častokrát vyžaduje aj trochu kreatívny prístup. Veľkou zaujímavosťou z tejto oblasti sa pochválil Microsoft v prípade staručkého systému Windows 95.

Ten na trh prichádza 24. augusta 1995 s viacerými zmenami, ako práca s oknami, podpora pre internet, ale hlavne s ikonickým tlačidlom Štart a panelom úloh. A práve súčasťou panela úloh sa stal aj dátum a čas. Ešte v raných verziách pritom systém zobrazoval čas aj v sekundách, no keď sa dostal k používateľom sekundová časť už chýbala.

Vysvetlenie prečo to tak bolo priniesol na blogu jeden z vývojárov. V prípade, že v lište dochádzalo k vykresľovaniu sekúnd, systém musel udržiavať aktívnych viacero procesov, ktoré boli na vtedajší hardvér príliš náročné pre to, aby sa to vlastne oplatilo.

windows95

Minimálna konfigurácia pre Windows 95 totiž predstavovala 4 MB operačnej pamäte, a preto mal každý ušetrený kilobajt pre svižnosť systému veľký zmysel.

Prečo ale systémy Windows dodnes štandardne nezobrazujú sekundovú časť v hodinách nie je celkom jasné. Pri súčasnej hardvérovej výbave to určite nemôže predstavovať problém. Skôr teda pôjde o historický prežitok, ktorý jednoducho nebol pozmenený.

V prípade systémom Windows 7 a 8 s týmto nedostatkom pomôže niektorá z aplikácií tretích strán, Windows 10 na druhú stranu umožňuje zobrazovanie sekúnd zapnúť pomocou úpravy registrov. Človek by si ale myslel, že pôjde o úplne štandardnú vec.

Zdroj: Microsoft

05.04.2017

+