MojWindows

Verejné testovanie v programe Xbox Insider Program prinieslo ďalšie zaujímavé informácie. Microsoft na svojich konzolách Xbox, ale aj v operačnom systéme Windows 10, plánuje uľahčiť spôsob ako budú používatelia môcť vrátiť digitálne zakúpenú hru a získať tak naspäť svoje peniaze.

Doteraz bolo v prípade problémov nutné kontaktovať zástupcov technickej podpory a o vrátanie peňazí požiadať po občas až príliš komplikovanom vysvetľovaní. Nová automatizovaná možnosť tomu má učiniť prietrž.

Microsoft ju označuje ako Self-Service Returns a ide o podobný proces, ako ten ktorý dobre poznajú priaznivci herného obchodu Steam. Neznamená to ale, že budete môcť opakovane hru zakúpiť, poriadne si ju vychutnať a následne získať naspäť svoje peniaze. Platia tu určite pravidlá.

  • Požiadať o vrátenie peňazí za hry a aplikácie je možné počas prvých dvoch týždňov od ich kúpi, pričom nesmeli byť používané viac ako dve hodiny.
  • Možnosť sa vzťahuje len na samotné hry a programy. Na doplnky vo forme DLC, rôzneho bonusového obsahu, či takzvaných season pass to neplatí.
  • Aplikácia alebo hra musí byť stiahnutá a spustená minimálne raz.
  • Požiadať o vrátenie peňazí je možné až ďalší deň po vydaní hry alebo aplikácie.

xboxrefund

V podmienkach je ďalej uvedené, že vybrané aplikácie a hry pre Windows 10 nemusia umožňovať požiadať o vrátanie peňazí týmto spôsobom. V prípade, že používateľ narazí na takúto situáciu, bude sa musieť spoľahnúť na starý spôsob – kontaktovanie technickej podpory.

Okrem toho sú používatelia dôrazne upozorňovaní, že Microsoft si vyhradzuje právo zablokovať používateľom prístup k možnosti Self-Service Returns v prípade, že ju zneužívajú. Pravdepodobne tak bude zavedený akýsi overovací algoritmus, ktorým sa bude vyhodnocovať, či je daná žiadosť skutočne oprávnená.

Kedy bude možnosť Self-Service Returns oficiálne spustená zatiaľ Microsoft nekonkretizoval. Používatelia ju ale potom nájdu cez históriu platieb svojho Microsoft účtu cez web account.microsoft.com.

13.04.2017

+