MojWindows

Microsoft má začiatkom budúceho mesiaca v New Yorku naplánovanú softvérovú a hardvérovú prezentáciu noviniek. Jej hlavnou súčasťou má pritom byť oficiálna premiéra nového operačného systému Windows 10 Cloud. Objavujú sa aj nové informácie, ktoré hovoria o tom, že Windows 10 Cloud je len pracovné označenie a systém bude na trh uvedený ako „Windows 10 S“. Očakáva sa, že práve ním budú vybavené aj nové zariadenia, ktoré tu predstaví.

Keďže má byť celá prezentácia orientovaná na vzdelávanie, očakáva sa, že aj predstavené zariadenia budú smerované na tento segment. Určené by tak mali byť primárne pre študentov a učiteľov.

Momentálne panuje všeobecný predpoklad, že Microsoft uvedie zariadenie vybavené systémom Windows 10 Cloud, patriace do rodiny Surface, no nepriradí mu „prémiovú“ cenu, aby bolo lákavé pre študentov. A hoci si na presné podrobnosti musíme počkať do 2.mája, už teraz sa na svetlo sveta dostali interné dokumenty, kde sú okrem iného vypísané aj minimálne požiadavky nového operačného systému, ktorým chce Microsoft bojovať proti rozpínajúcej sa konkurencii v podobe Chromebookov.

Jedným z kľúčových aspektov, na ktorý sa Microsoft s novými zariadeniami jasne zameriava je dosiahnutie viac ako 10 hodinovej výdrže, rovnako ako je to v prípade spomínaných Chromebookov. K ďalšiemu vylepšeniu výdrže si pritom môže pomôcť v blízkej budúcnosti pomocou pokročilej softvérovej správy na úrovni systému, na čo poukazuje aj spustenia testovania funkcie „Power Throttling“.

Microsoft svoj systém pritom porovnáva priamo s konkurenciou od spoločnosti Google. Minimálne hardvérové požiadavky pre dosiahnutie rozumného výkonu sú v prípade Windows 10 Cloud nasledovné:

  • štvorjadrový procesor (Celeron alebo lepší)
  • 4 GB operačnej pamäte
  • 32 GB kapacita vnútorného úložiska (64 GB pre 64-bitovú verziu systému)
  • Batéria s kapacitou väčšou ako 40Whr
  • Použitie rýchleho eMMC alebo SSD disku
  • Podpora pre dotykové ovládanie a stylus (voliteľné)

Windows 10 Cloud

Zdroj:WindowsCentral

22.04.2017

+