MojWindows

Microsoft v decembri minulého roka ohlásil, že pracuje na vytvorení verzie Windows 10 pre procesory architektúry ARM, no odvtedy sme nepočuli prakticky žiadne novinky ohľadom tohto úsilia. To by sa ale čoskoro mohlo obrátiť k lepšiemu. Výkonný riaditeľ spoločnosti Qualcomm potvrdil, že uvedenie prvých počítačov so systémom Windows 10 postavených na procesore Snapdragon 835 je naplánované na posledný štvrťrok 2017.

Okrem tohto segmentu firma nadviazala spoluprácu s Microsoft aj v oblasti datacentier, kde demonštrovali Windows Server bežiaci na procesoroch Qualcomm Centriq, ktoré sú postavené na architektúre ARMv8 a vyrobené 10 nm technológiou.

Vzájomnú spoluprácu dvojica spoločností ohlásila počas konferencie WinHEC. Informovali pritom o snahe vytvoriť niečo, čo Microsoft označuje ako „cellural PC“. Pôjde teda o prenosné zariadenia v štýle notebooku alebo tabletu s procesormi architektúry ARM, systémom Windows 10 a podporou pre dátové pripojenia, Bluetooth 5. V porovnaní s tradičnými notebookmi by mali vynikať podstatne dlhšou výdržou a menšími rozmermi.

Windows 10 bežiaci na procesore Snapdragon 835 podľa vyjadrení Microsoftu umožní plnú emuláciu tradičných x86 Win32 aplikácií a hier. Do systému bude navyše pridaná podpora pre technológiu elektronických SIM kariet – eSIM.

V princípe ide o to, že používatelia môžu slobodne prepínať medzi mobilnými operátormi a dátovými balíčkami bez toho, aby boli nútení fyzicky meniť SIM kartu. Jednotlivé dátové balíčky pritom bude možné zakúpiť priamo cez Windows Store.

Aké presne zariadenia majú na trh doraziť koncom roka zatiaľ nie je známe, hardvéroví partneri totiž zatiaľ neohlásili žiadne oficiálne plány. Z počiatku ale netreba očakávať rozsiahlu ponuku. Spoločnosti budú k novým zariadeniam pristupovať opatrne, aby si dôkladne otestovali záujem zákazníkov.

Zdroj: CIO

21.04.2017

+