MojWindows

Dnes už legendárna hra Solitaire v roku 2015 oslávila svoje 25. výročie na systéme Windows, a hneď rok na to sa tešila z ďalšieho skvelého úspechu – prekročila hranicu 100 miliónov unikátnych používateľov. Práve Solitaire je pre mnohých hrou, ktorá im otvorila dvere k hraniu na počítačoch s Windows a väčšina má dodnes príjemné spomienky na obrazovku so skákajúcimi kartami po zaslúženom víťazstve.

Nápad vytvoriť Solitaire prišiel z čistej nudy

Preto je takmer až neuveriteľné, že za jej vznikom nestojí tím odhodlaných vývojárov, ba dokonca ani plnohodnotný zamestnanec Microsoftu. Verziu pre Windows vytvoril jediný poriadne znudený stážista Wes Cherry. Ten v Microsofte pôsobil v roku 1988 a svoju skúsenosť popisuje ako vyťažujúcu, no aj tu sa objavili obdobia, kedy takpovediac nebolo do čoho pichnúť.

„S nápadom naprogramovať Solitaire pre Windows som prišiel z čistej nudy,“ hovorí Cherry. „V tom čase nebolo pre Windows dostupných veľa hier, a tak sme si ich jednoducho museli vytvoriť,“ dodáva.

Inšpiráciou preňho bola podobná hra vo verzii pre Mac, ktorú hrával namiesto toho, aby študoval na semestrálne skúšky.

V digitálnej verzii klasickej kartovej hry musel hráč pomocou myšky postupne presúvať karty, aby vytvoril postupky rovnakej farby. Okrem toho, že malo ísť o zábavu, Microsoft hru prezentoval aj ako výborný prostriedok pre používateľov, ktorí si potrebovali zvyknúť na prácu s myšou. V polovici 90-tych rokov totiž ešte stále nebola úplne bežnou súčasťou počítačov a zažívala len pomalý nástup.

Požehnanie od Billa Gatesa a odstránená funkcionalita

Cherryho výtvor z počiatku dostal aj oficiálne požehnanie od hlavy Microsoftu, samotného Billa Gatesa, a to aj napriek tomu, že ten hru považoval za príliš náročnú. Odvtedy sa stala neoddeliteľnou súčasťou systémov Windows.

Solitaire v 90-tych rokoch nabral v kancelárskom prostredí na popularite až do takej miery, že Cherry pridal špeciálnu funkciu. Po stlačení vybranej klávesy prezývanej „boss key“, došlo počas hrania k vyvolaniu tabuľkového editora, pre prípad, že by okolo prechádzal nadriadený „oddychujúceho“ hráča. Microsoft funkciu ale nakoniec z celkom pochopiteľných dôvodov odstránil.

Príbeh s neočakávaným záverom

Príbeh má ale celkom nečakaný záver. Napriek neuveriteľnému úspechu, ktorým sa hra Solitaire stala, Cherry za ňu od Microsoftu nedostal zaplatený jediný cent. Hovorí však, že o tejto skutočnosti vedel už vtedy, keď mu manažér programátorského tímu oznámil, že bude zaradená do systému Windows 3.0. Nevadilo mu to vtedy, a do dnešného dňa sa vraj nič nezmenilo.

Wess však raz povedal, že keby za každú predanú kópiu dostal zaplatený aspoň spomínaný cent, dnes by sa už tešil z celkom peknej sumičky a mohol by sa stretávať s Billom Gatesom.

Niektorí ľudia si toto vyjadrenie zobrali k srdcu. Do dnešného dňa mu poštou kde-tu príde obálka a v nej spomínaný cent. „Zatiaľ sa našlo 14 takýchto ľudí, na zvyšok z vás ešte stále čakám“, hovorí Wess Cherry s úsmevom.

Solitaire

Zdroj: BI

15.04.2017

+