MojWindows

Očakávaný deň je tu a s ním aj podrobné špecifikácie pripravovanej konzoly známej pod názvom Project Scorpio. Niektoré z predošlých informácií (12 GB GDDR5 RAM a integrovaný zdroj) sa síce potvrdili, no dočkali sme sa návalu úplných noviniek, ktoré konečne naplno odhaľujú s akou beštiou na konzolovom poli budeme mať tento rok dočinenia.

Technické špecifikácie konzoly Project Scorpio v skratke

  • 12 GB GDDR5 operačnej pamäte s frekvenciou 6,8 Ghz a priepustnosťou 326 GB/s, 4 GB majú byť vyhradené pre systém, 8 GB je dostupných čisto pre hry
  • 8 jadrový procesor taktovaný na 2,3 Ghz vybavený 4 MB L2 cache, vytvorený v spolupráci s AMD
  • zabudovaný napájací zdroj a kompaktný dizajn vďaka prepracovanému chladeniu vytvorenému špecializovaným tímom
  • grafická výpočtová sila 6 teraflopov, grafická karta so 40 výpočtovými jednotkami taktovanými na 1172 Mhz. Funkcie ťažiace z AMD architektúry Polaris.
  • 4K UHD Blu-ray mechanika
  • dostupná konfigurácia s 1 TB HDD, ktorý má byť o 50% rýchlejší ako v prípade Xbox One (o iných konfiguráciách zatiaľ nie sú informácie)
  • konektory HDMI-in a HDMI-out, 3 x USB 3.0,  konektor S/PDIF, infračervený prijímač
  • podpora pre Kinect pomocou USB

Project Scorpio

Xbox One S vs Project Scorpio vs PS4 Pro

Spoločnosť Sony minulý rok predstavila svoju vynovenú verziu konzoly PlayStation 4, vďaka ktorej získala po stránke výkonu na konzolovom poli jasnú prevahu. Aktuálne najnovšia konzola Microsoftu, Xbox One S pri pohľade na parametre jasne zaostáva, zatiaľ čo PlayStation 4 Pro ju sleduje v spätnom zrkadle.

Microsoft ale tento rok vracia úder a misky váh s príchodom novinky Project Scorpio opäť nakloní na svoju stranu. Teda aspoň po stránke surového výkonu, jedna veľká otázka totiž naďalej zostáva nezodpovedaná – za koľko sa bude Project Scorpio vlastne predávať?

Z prehľadu nižšie je jasne badateľné, že „škorpión“ poráža PlayStation 4 Pro po každej z technických vlastností. Pokiaľ budete teda chcieť zo svojho 4K televízora dostať úplné maximum, Scorpio bude po stránke výkonu jasnou voľbou.

Konzoly porovnanie

Forza v 4K rozlíšení pri 60 snímkach za sekundu s obrovskou rezervou 

Portál Eurogamer, ktorý získal exkluzívnu príležitosť vyskúšať si Project Scorpio a zverejniť podrobné špecifikácie, píše, že výkon novej konzoly je skutočne pozoruhodný. Počas demonštrácie hry Forza Motorsport konzola pri 4K rozlíšení bez problémov udržiavala stabilných 60 snímok za sekundu, pričom grafická karta bola využívaná len na 60-70%.

To by znamenalo, že Project Scorpio dokáže dosiahnuť skvelé výsledky po grafickej stránke a vývojári tak budú mať priestor svoje diela „vyšperkovať“ do najmenších detailov pomocou vecí ako vyhladzovanie okrajov, nastavenia tieňov, zväčšovanie vykresľovanej vzdialenosti prostredia a ďalších podobných aspektov. Zverejnená bola aj nekomprimovaná snímka obrazovky (11MB) z predvádzaného dema Forzy Motorsport. Stále ale ide o ukážku jedinej hry, preto sa netreba tešiť predčasne a rozumné je počkať si na ďalšie testy.

Zástupcovia portálu Eurogamer navyše pripomínajú, že konzola je stále v štádiu vývoja a prezentovaná im nebola finálna vzorka. Podľa zverejnených informácií sa má aktuálny výkon pohybovať niekde na úrovni 80% z toho, čo budú poskytovať produkčné modely.

Forza-Tech-Screenshot

Project Scorpio dokáže vylepšiť Xbox One a Xbox 360 hry

Na novej konzole Project Scorpio si budete môcť zahrať všetky svoje hry, ktoré spustíte na súčasnom modeli Xbox One, vrátane spätne kompatibilných hier z Xbox 360. Všetko ale bude vyzerať lepšie, bežať plynulejšie a načítavať sa rýchlejšie vďaka omnoho väčšej výpočtovej sile.

Pokiaľ Xbox One hru spustíte na konzole Project Scorpio, tešiť sa môžete na množstvo vylepšení:

  • plynulejší zážitok a žiadne trhanie obrazu
  • rýchlejšie načítavanie
  • prepracované vyhladzovanie textúr
  • maximálne možné rozlíšenie pri tituloch využívajúcich techniku dynamického rozlíšenia

texturefiltering

Zdroj: Eurogamer

06.04.2017

+