MojWindows

Ako Microsoft avizoval už viackrát, nezadržateľne sa blíži termín, kedy ukončí podporu pre pôvodnú verziu operačného systému Windows 10. Konkrétne ide o verziu 1507 (zostavenie 10240), ktorá bola vydaná ešte v júli 2015.

Prvotným plánom bolo podporu ukončiť už k 26. marcu, no v polovici februára bolo následne oznámené, že termín bol posunutý až na máj. Presný dátum vtedy ale uvedený nebol.

To sa zmenilo len krátko po vydaní veľkej aktualizácie Creators Update, kedy Microsoft zverejnil konečný termín – 9. máj. Práve v tento deň by mala pôvodná verzia systému dostať posledné opravné a bezpečnostné aktualizácie.

Pracovať s verziou 1507 sa bude dať aj naďalej, no používatelia sa budú vystavovať väčšiemu bezpečnostnému riziku, ako aj možným komplikáciám pri používaní nového hardvéru. Aby systém zostal naďalej podporovaný, stačí ho aktualizovať na novšiu verziu.

Nové verzie vychádzajú častejšie, udržovať ich je neefektívne

Postupné ukončenie podpory pre staré verzie systému je súčasťou modelu „Windows ako služba“ (WaaS). Nové verzie systému vychádzajú každý rok namiesto predošlej stratégie, kedy to bolo raz za 2-3 roky. Podmienkou, ktorá zaručuje plnú podporu je práve inštalácia vždy najnovšej verzie systému.

Dlhodobo podporovať narastajúce množstvo verzií toho istého systému by navyše bolo jednak neefektívne, ako aj finančne nákladné.

Podpora pre Windows 10 platí minimálne do roku 2020, za predpokladu, že používateľ bude mať vždy najnovšiu verziu systému. Po uplynutí tohto termínu by malo dôjsť k prechodu do štádia rozšírenej podpory na ďalších 5 rokov. Stále je tu ale možnosť, že tieto termíny budú ešte predĺžené.

14.04.2017

+