MojWindows

Vo virtuálnej a rozšírenej realite vidí množstvo technologických spoločností budúcnosť, a preto sa aktívne zapájajú do vytvárania obsahu, ako aj príslušenstva napríklad vo forme rôznych cenovo dostupných headsetov.

Potenciál tohto segmentu vidí aj Microsoft, ktorý do svojho operačného systému Windows 10 ako súčasť aktualizácie Creators Update pridal platformu Mixed Reality Portal. Tá bude v rámci systému zastrešovať prácu s aplikáciami pre virtuálnu a rozšírenú realitu.

Mixed 7

V súčasnosti je ale problémom to, že používatelia nemajú prístup k príslušenstvu (headsetom), vďaka ktorému by si novinky mohli vychutnať. Nakoľko však vývojári potrebujú vyvíjané aplikácie testovať aj v prípade, že headset nemajú po ruke, Microsoft do platformy Mixed Reality Portal zaviedol simuláciu. S jej využitím si tak používateľ môže aspoň ako-tak obzrieť o čo vlastne pôjde. Dostupnosť prvých headsetov pre koncového zákazníka by ale nemala byť už tak vzdialená.

Náš tip
Windows Mixed Reality si môžete vyskúšať už teraz a bez headsetu

Spoločnosť Lenovo vystúpila na veľtrhu CES 2017 ako prvý z OEM partnerov Microsoftu, ktorý prezentoval prototyp svojho headsetu pre virtuálnu realitu s podporou Mixed Reality Portal, ako aj aplikácií vytvorených pre HoloLens.

Microsoft HoloLens MixedWorld RGB

V čom čase síce chýbali informácie o presnejšej dostupnosti, no tento nedostatok napravil zástupca spoločnosti Lenovo pre Severnú Ameriku, Mike Abary. Ten v rozhovore pre portál Twice.com jasne uviedol, že Lenovo svoje produkty na trh uvedie ku koncu letných prázdnin, pred polovicou augusta.

Náš tip
Prvé vývojárske headsety pre Windows Mixed Reality dorazia počas marca

V prípade, že od uvedenia prototypu nedošlo k zmenám, finálny produkt bude vážiť 350 gramov pri použití dvojice OLED panelov s rozlíšením 1440 x 1440 bodov. Obsahuje pritom všetky potrebné senzory, čo znamená, že pre používanie nie je potrebná žiadna externá výbava ako kamery a podobne. Okrem toho sa na prednej strane nachádza dvojica kamier, ktorá má umožňovať prácu s aplikáciami určenými pre rozšírenú realitu. Ak pôjde všetko podľa plánu, cena by sa mala pohybovať niekde na hranici 300 až 400 dolárov.

Windows Holographic

Náš tip
Microsoft HoloLens – okuliare pre rozšírenú realitu na vlastnej koži | Prvé dojmy

Zdroj: Twice

19.04.2017

+