MojWindows

S príchodom operačného systému Windows 10 došlo zo strany Microsoftu k zavedeniu niektorých zaujímavých technológií v oddelení bezpečnosti. Zoskupené boli v pomerne známej funkcii Windows Hello. Používatelia tak získali viacero možností ako zabezpečiť svoje zariadenia pred neoprávneným vstupom, či už ide o odtlačok prsta, sken dúhovky alebo tváre.

Tieto metódy je pritom možné implementovať do notebookov, počítačov, smartfónov, ale aj ďalších zariadení ako napríklad konzoly, headsety pre rozšírenú realitu, či dokonca bankomaty alebo rôzne elektronické platobné terminály.

Podľa nedávno zverejnených patentov sa Microsoft rozhodol na svojich technológiách ďalej budovať a zdokonaľovať ich pre použitie v budúcich zariadeniach. Portál Patently Mobile zverejnil informácie o patente, ktorý vylepšuje možnosti snímača očnej dúhovky.

Skener oka

Ten je rozšírený o viacero prvkov, ktoré počas snímania slúžia na akési prisvetlovanie oka z viacerých uhlov. Snímač pritom zachytáva viacero snímok oka, na základe čoho overovací algoritmus získava komplexnú množinu dát, pre vyhodnocovanie zhody a rozdielov.

Na základe týchto dát technológia dokáže fungovať omnoho kvalitnejšie a spoľahlivejšie, pričom dramaticky zťažuje možnosť podvhrnutia. Bez problémov tak napríklad dokáže rozoznať živé oko od jeho fotografie alebo modelu a podobne.

Treba však myslieť na to, že predsa len ide o patent. Navrhovaná technológia sa preto nemusí tak skoro, ak vôbec, dostať do reálnych produktov.

18.04.2017

+