MojWindows

Microsoft Edge, nástupca legendárneho prehliadača Internet Explorer, prešiel od svojho prvotného uvedenia v roku 2015 už množstvom zmien a vylepšení, čím sa postupne stáva čoraz silnejšou konkurenciou pre populárnych rivalov.

S príchodom Creators Update mu navyše Microsoft pridáva ešte niekoľko šikovných funkcií, no nezabúda ani na takzvané „vylepšenia pod kapotou“. Prinášame prehľad tých najvýznamnejších zmien pre najnovší prehliadač Microsoftu.

Odložené karty

Microsoft svojmu prehliadaču pridal funkciu, ktorá umožňuje otvorené stránky odložiť pre neskoršie prehliadanie, tak ako sú v danom momente otvorené. Používateľ si vďaka tomu nemusí vytvárať záložky a súčasne môže pokračovať v prehliadaní bez rušivých prvkov a narastajúceho počtu otvorených kariet.

Funkcia sa používa veľmi jednoducho, v momente kedy chcete stránky odložiť na neskoršie prehľadanie, stačí kliknúť na tlačidlo „Odlož tieto karty“ a všetky otvorené karty sú automaticky odložené na neskôr. Nevýhodou je ale to, že odložiť nie je možné len vybranú z momentálne otvorených stránok. Ich obnovenie na druhej strane funguje jednotlivo alebo ako kompletný balík. Z prehľadu odložených kariet je navyše možné stránky uložiť medzi obľúbené, prípadne ich zdieľať.

Microsoft Edge 3

Náhľad otvorených kariet

Edge dostáva nový spôsob náhľadu otvorených kariet. Namiesto toho, aby pre náhľad používateľ musel myšou prechádzať na každú z otvorených kariet samostatne, stačí kliknutím na jedno tlačidlo spustiť náhľad pre všetky otvorené karty.

Microsoft Edge 2

Spúšťanie z kontextovej ponuky cez panel úloh

Podobne ako ostatné prehliadače, aj Microsoft Edge už konečne umožňuje otvorenie nového okna a nového okna v režime inPrivate priamo z kontextovej ponuky ikony pripnutej na panely úloh. Ide o skutočne drobné vylepšenie, no na druhej strane sa tým trochu uľahčí používanie.

edgejumplist

Blokovanie doplnku Flash

Pri návšteve stránok, ktoré ešte stále využívajú doplnok Flash, dôjde k zablokovaniu všetkého takéto obsahu pokiaľ ho používateľ vyslovene nepovolí spustiť. Používateľ je na túto skutočnosť upozornený pomocou vyskakovacieho upozornenia z adresného panelu. Pokiaľ načítanie Flash obsahu nepotvrdí, stránka sa ďalej načíta bez neho.

Knihy

S príchodom Creators Update prehliadač Microsoft Edge podporuje čítanie a skladovanie elektronických kníh zakúpených cez Windows Store, prípadne stiahnutých klasicky z internetu v Centre (Edge Hub). Knihy je však možné kupovať len v rámci Spojených Štátov, preto táto funkcia pre Slovensko nepredstavuje až taký veľký prínos.

Edge okrem toho umožňuje elektronické knihy čítať nahlas, čo je opäť zamerané na použitie s obsahom v anglickom jazyku. Podpora pre formát elektronických kníh ePUB je ale použiteľná bez rozdielu krajiny, a preto sa dá Edge používať ako jednoduchá čítačka s viacerými možnosťami – úprava veľkosti písma, pridávanie záložiek, presúvanie v obsahu pomocou lišty alebo pomocou tabuľky obsahu.

Microsoft Edge books

Webové platby (zatiaľ nevyužiteľné)

Pridanie programového rozhrania pre webové platby do prehliadača Microsoft Edge je síce veľkou vecou z pohľadu budúcnosti, no momentálne ide o vec, ktorú využijú len čisto obyvatelia Spojených štátov, aj to len tí, ktorí majú niektorú z mála podporovaných bánk.

No v teoretickej rovine to znamená, že používateľ pri návšteve online obchodu môže zvoliť platbu s využitím informácií uložených v Microsoft Wallet. Nemusí tak zložito vypĺňať informácie o dodacej adrese, spôsobe platby a podobne.

wallet-web-payment

07.04.2017

+