MojWindows

Používatelia sa pri výbere prehliadača zvyknú pozerať na viacero aspektov. Každý požaduje niečo iné. Priateľské rozhranie, rýchlosť, dostupnosť rozličných funkcií, systémové požiadavky alebo dokonca aj to, akým spôsobom daný prehliadač ovplyvní výdrž batérie počas používania na cestách. Práve na tento posledný aspekt sa pri príležitosti oficiálneho uvedenia Creators Update pozrela spoločnosť Microsoft. Najnovšiu verziu svojho prehliadača Microsoft Edge postavila na troch identických notebookoch Surface Book (Intel Core i5-6300U, 8 GB RAM a Intel HD Graphics 520) proti populárnej dvojke Firefox a Chrome.

Test pozostával z prehrávania videa zo služby Vimeo v režime celej obrazovky až do úplného vybitia batérie a vypnutia notebooku. Hoci to má od reprezentovania bežného používateľského správania pri používaní prehliadača dosť ďaleko, po stránke štandardizácie testu nemožno namietať.

Víťazom testovania sa stal Edge, ktorý video zvládol prehrávať o 77% dlhšie ako Firefox a o 35% dlhšie ako Chrome. Pokiaľ to rozbijeme na drobné, Edge dokázal video prehrávať 751 minút, Chrome 557 minút a v prípade Firefoxu sa batéria vybila už po 424 minútach. Konkrétne boli proti sebe postavené prehliadače Microsoft Edge 40.15063.0.0, Google Chrome 57.0.2987.133 (64-bit) a Firefox 52.0.1 (32-bit).

Edge

Microsoft zverejnil metodiku testovania, kedy uviedol, že použil tri identické notebooky Surface Book s operačným systémom Windows 10 Pro v zostavení 15063.0 a pripojenie k internetu pomocou Wi-Fi. Medzi ďalšími podrobnosťami uvádza, že jas bol nastavený na 75%, zvuk vypnutý, vyrovnávacia pamäť prehliadačov vymazaná, a režim šetrenia energie nastavený klasicky, tak aby sa zapol pri 20% zostávajúcej batérie. Kompletnú metodiku testovania zverejnil v príspevku na stránke GitHub, kde si ju môže naštudovať aj konkurencia v prípade, že by sa test rozhodla opakovať.

Podobný test už Microsoft raz realizoval, vtedy ale nezverejnil podrobné informácie o metodike testovania, za čo si vyslúžil značnú kritiku. Pravdepodobne aj preto sa teraz k tomu postavil otvorene.

Pri testoch, ktoré vykonáva víťazná strana, je na mieste dávka skepticizmu. No bez ohľadu na to vývojárom nemožno odopierať to, že prehliadač Edge za ostatné mesiace poriadne vylepšili. No keď sa na to pozrieme cez širšiu optiku, aj napriek tomu, že Microsoft so svojim prehliadačom skončil ako víťaz, je veľmi otázne, či používateľov konkurenčných prehliadačov priláka na svoju stranu. Ľudia sú totiž nároční a od prehliadačov požadujú omnoho viac ako len minimálnu spotrebu energie.

18.04.2017

+