MojWindows

Ako sme avizovali už viackrát, mesiace vývoja a príprav aktualizácie Creators Update vyvrcholili včerajším večerom, kedy Microsoft odštartoval distribúciu prostredníctvom služby Windows Update. Už od 5. apríla bolo síce novinku možné nainštalovať ručne, no tento spôsob bol určený pre nedočkavcov a skúsených používateľov.

Od včerajšieho večera ale aktualizácia pomaly prichádza na zariadenia všetkých používateľov operačného systému Windows 10. Tento proces bude pokračovať v najbližších dňoch, týždňoch a dokonca až mesiacoch. Ak sa vám preto nová verzia systému ešte nezačala sťahovať cez služby Windows Update, zostaňte trpezliví, má to svoj dôvod.

Pomalá distribúcia minimalizuje problémové situácie

Ako pri každej takto rozsiahlej aktualizácii, aj teraz Microsoft k procesu inštalácie pristupuje obozretne. Novinka je najskôr sprístupnená pomerne úzkemu okruhu zariadení, pri ktorých je najmenšie riziko výskytu vážnych chýb a neduhov. Ide hlavne o novšie zariadenia testované v spolupráci s OEM partnermi, konfigurácie podrobne otestované cez programu Windows Insider a podobne.

Následne na základe vyhodnotenia zozbieraných diagnostických údajov a spätnej odozvy od samotných používateľov dôjde k rozhodnutiu, či bude distribučný okruh rozšírený alebo naopak priškrtený. Všetko to závisí od toho, ako úspešne bude prebiehať prvotná fáza, či sa objavia problémy, a aké vážne budú.

Pomalá distribúcia pomáha minimalizovať množstvo zariadení, ktoré môžu naraziť na vážne problémy a zároveň vývojárom poskytuje dobrý priestor na manévrovanie.

Oneskorenú dostupnosť môže mať na svedomí množstvo faktorov

Medzi faktormi, ktoré môžu oddialiť príchod veľkých aktualizácií na zariadenia sú veci ako nainštalovaný softvér, hardvérová kompatibilita, ale taktiež aj geografická poloha, to o aký model zariadenia ide, či dokonca aj spôsob, akým bol systém získaný. Na celkovej dostupnosti sa taktiež podpisuje aj vyťaženosť distribučných serverov, ktoré môžu byť počas prvých dní pod značným tlakom.

Microsoft navyše uvádza, že proces distribúcie Creators Update na všetky dostupné zariadenie bude omnoho pomalší ako to bolo v prípade predošlých veľkých aktualizácií, pričom sa môže natiahnuť až na mesiace.

Aj tá najmenšia chybička počas vývoja sa môže kruto vypomstiť

V poradí tretia veľká aktualizácia pre Windows 10 je konečne oficiálne dostupná, čím sa pre tento systém odštartovala ďalšia veľká životná fáza. No pre Microsoft teraz nastáva ďalšie krušné obdobie, kedy musí naplno zamakať, aby zaručil čo najhladší proces inovácie svojho operačného systému pre stovky miliónov používateľov.

Veľké aktualizácie ako tá Novembrová, Výročná a teraz aj Creators Update práve pri nasadení do reálneho života zvyknú vývojárom pripomínať aký náročný proces je neustály rozvoj tak komplikovaného softvéru, akým je operačný systém. Aj tá najmenšia chybička zavedená vo fáze vývoja sa totiž môže kruto vypomstiť. A to, že niečo fungovalo na tisícke zariadení úplne bez problémov, ešte nezaručuje, že na tom tísicprvom nebude s niečím problém.

Ponáhľať sa s inštaláciou Creators Update, no samozrejme aj budúcich veľkých aktualizácií, sa preto neodporúča. Najlepšie je tomu nechať volný priebeh a pamätať, že oneskorenie je pri tomto procese úplne normálnou vecou. Aktualizáciu skôr, či neskôr dostane.

Stále je tu možnosť ručnej inštalácie

Pokiaľ by ste sa chceli k aktualizácii predsa len dostať prakticky okamžite, môžete sa pustiť do ručnej inštalácie pomocou oficiálnych nástrojov od Microsoftu. V tomto prípade je síce riziko toho, že narazíte na nejaké tie problémy, no stále môžete do 10 dní vykonať návrat na predošlú, plne stabilnú a zabehnutú verziu Windows 10.

Náš tip
Ako skryť zoznam aplikácií v ponuke Štart a spravovať živé priečinky vo Windows 10 Creators Update

12.04.2017

+