MojWindows

Podľa informácií, ktoré priniesol The Wall Street Journal, spoločnosť Google plánuje do svojho prehliadača Chrome zabudovať automatické blokovanie reklám, podobne ako to spravili tvorcovia prehliadača Opera. Plánované vylepšenie by sa pritom malo dostať jednak do verzie pre smartfóny, ako aj pre počítače.

Napriek tomu, že pôjde o priamu integráciu do prehliadača, čím sa odstráni potreba inštalovať doplnky ako známy AdBlock, používateľ stále bude mať možnosť funkciu zapnúť alebo vypnúť. Ako presne ale bude funkcia integrovaná zatiaľ nie je známe, predpokladá sa však, že bude podporovať aj možnosť pridávať výnimky. Momentálne to ale vyzerá tak, že zabudované blokovanie má jeden háčik.

Blokované by nemali byť úplne všetky reklamy, ale len tie označené ako „neprijateľné“ podľa definície skupiny Coalition for Better Ads. Patria sem typy reklamy, ktoré zahŕňajú vyskakovaciu reklamu, videá s automatickým prehrávaním, videoreklamy, ktoré sa nedajú preskočiť a reklamy, ktoré sa zobrazujú na celú obrazovku ešte predtým, ako sa používateľ dostane na žiadanú stránku.

Ako jedna z možností praktického nasadenia je uvedené riešenie, kedy by na stránke došlo k zablokovaniu všetkej reklamy v prípade, že prevádzkovateľ používa aspoň jednu z „neprijateľných“ reklám. Týmto spôsobom by sa zaručilo, že pri prezeraní obsahu nedochádza k nadmernému otravovaniu návštevníka. A keďže prevádzkovateľ potrebuje zisky z reklamy pre chod svojho webu, do budúcna si dá veľký pozor, aby všetky reklamy spĺňali pravidlá.

V prípade spoločnosti ako Google, ktorá zarába obrovské peniaze na reklame, je pridanie blokovania reklamy neočakávaným krokom. No v konečnom dôsledku tým môže získať väčšiu kontrolu nad tým, ktoré reklamy budú blokované a ktoré nie, pričom zadávateľom reklamy môže účtovať poplatok za to, že ich reklama nebude filtrovaná. No zatiaľ je to len v teoretickej rovine a stále ostáva otázkou ako sa Google k celej situácii postaví.

Náš tip
Microsoft proti sebe v teste postavil Edge, Firefox a Chrome, opäť sa zameral na spotrebu energie

Zdroj: TheVerge

20.04.2017

+