MojWindows

Občas sa stane, že výrobcovia majú veľké oči a používateľom nasľubujú veci, ktoré potom nedokážu z rôznych dôvodov splniť. Obdobná situácia nie je cudzia ani Microsoftu v prípade aktualizácie Creators Update pre Windows 10. V propagačných materiáloch sľúbil do systému v rámci aktualizácie pridať omnoho viac vecí, ako to v skutočnosti bude.

Samotná aktualizácia sa tak dostáva do pozície, kedy nie je celkom až taká rozsiahla, ako by sa to patrilo. Naplánovaného toho bolo skutočne veľa, a hoci z väčšej časti Microsoft svoje plány dokázal naplniť, niektoré veľké zmeny budú používatelia hľadať márne.

Väčšina z nich pritom bola prezentovaná v propagačnom videu, zverejnenom počas oficiálneho predstavenia Creators Update. Niektoré z nich stoja za pozornosť viac, iné menej, no spoločné majú to, že sa do finálnej podoby Creators Update nedostali.

Komunikačné centrum My People

Napriek tomu, že funkcia My People bola verejne ohlásená a prezentovaná aj počas oficiálneho predstavenia Creators Update, po inštalácii Creators Update ju budete hľadať len márne. Začiatkom roka totiž Microsoft informoval, že jej vydanie bolo kvôli nevyhovujúcemu stavu a časovej náročnosti posunuté až do aktualizácie Redstone 3, teda na koniec tohto roka.

Používateľom mala ponúknuť jednoduchý spôsob, ako môžu komunikovať so svojimi priateľmi, spolupracovníkmi a známymi. Kontakty mala zobrazovať v oznamovacej oblasti, kde si používateľ môže pridávať a spravovať zoznam tých najobľúbenejších pre rýchly prístup.

Uľahčiť to má nielen komunikáciu, ale aj zdieľanie súborov, kedy konkrétny súbor stačí potiahnuť na ikonu osoby. Funkcia MyPeople mala slúžiť ako komplexné centrum pre komunikáciu, pričom tu mali byť zastrešené aj aplikácie ako Skype a Pošta. Nechýbalo ani obohatenie komunikácie pomocou smajlíkov, či nastavovanie aktuálnej nálady vo forme akýchsi statusov.

mypeoplebar

Aplikácia Groove Music Maker

Nakoľko mala byť aktualizácia zameraná primárne na tvorcov obsahu, Microsoft pripravoval aj aplikáciu na vytváranie a úpravu hudobných skladieb. Z toho, čo sme mali možnosť vidieť z prezentačného videa, išlo o jednoduchý nástroj pre základné úpravy. Akékoľvek ďalšie podrobnosti o tejto aplikácii chýbali, zdroje blízke plánom Microsoftu ale uvádzajú, že nedošlo k jej zrušeniu, ale len posunutiu termínu vydania.

groovemusicmaker

Vylepšené Centrum Akcií

Známe Centrum Akcií malo v rámci Creators Update dostať prepracované rozhranie. Najväčšími zmenami, ktoré boli prezentované sú nové zjednodušené ikony pre Rýchle akcie, nastavovanie hlasitosti a jasu, ako aj zníženie počtu ikon pre Rýchle akcie. Žiadne z tých zmien ale nakoniec nebudú prítomné, čo naznačuje, že opäť došlo k posunutiu termínu vydania do aktualizácie Redstone 3.

w10-notif-improv

Windows Capture 3D

Ďalšia z vecí, ktorá bola demonštrovaná počas oficiálneho predstavenia Creators Update a následne sa po nej zľahla zem. Aplikácia Windows Capture 3D mala byť určená pre smarfóny a jednoduchým spôsobom mala umožňovať snímať objekty reálneho sveta do digitálneho prostredia v podobe 3D objektov. Priamo na pódiu bola aplikácia demonštrovaná s použitím smartfónu HP Elite x3, no fungovať mala s ľubovoľným Windows smartfónom.

Najnovšie informácie ale hovoria, že dostupná nakoniec bude aj pre ostatné mobilné platformy, čo s prihliadnutím na chabý trhový podiel rozhodne dáva zmysel. Microsoft sa k situácii vyjadril tak, že na príprave aplikácie naďalej pracuje, no žiaden konkrétny termín neprezradil. Preto môžeme očakávať, že Windows Capture 3D sa ešte len objaví v blízkej budúcnosti. Keďže ide o aplikáciu, Microsoft ju môže zverejniť prakticky kedykoľvek.

wincapture3d

Windows Mixed Reality

Napriek tomu, že plaftorma Windows Mixed Reality pre virtuálnu a zmiešanú realitu sa v systéme po inštalácii Creators Update fyzicky nachádza, až do jesene tohto roka pôjde reálne o vec dostupnú len pre vývojárov. Až po tomto období budú môcť bežní používatelia získať prístup k nutným okuliarom. Takže po vydaní Creators Update nebudú používatelia žiadnym spôsobom z novinky benefitovať.

Microsoft HoloLens MixedWorld RGB

OneDrive funkcia On-Demand Sync

Cloudová služba OneDrive používateľom umožňovala v počítači držať odkazy na súbory z úložiska bez toho, aby zaberali akékoľvek miesto na disku. Vďaka tomu mali cez priečinok OneDrive presný prehľad o všetkých skladovaných súboroch. K stiahnutiu na disk ale dochádzalo až v momente, kedy používateľ daný súbor otvoril.

S príchodom operačného systému Windows 10 ale došlo k zrušeniu tejto funkcie, čo vyvolalo zo strany aktívnych používateľov služby OneDrive negatívny ohlas. Microsoft preto ešte v roku 2016 informoval, že na jej návrate pracuje a dokonca funkciu pod názvom On-Demand Sync prezentoval ešte v rámci zostavenia z Novembrovej aktualizácie (Verzia 1511).

Nakoľko funkcia nebola súčasťou Výročnej aktualizácie, panoval všeobecný predpoklad podporovaný niekoľkými informáciami z Microsoftu, že bude súčasťou druhej vlny Redstone, teda terajšej Creators Update. No to opäť nie je pravda. Microsoft tak má ešte jednu šancu na jej pridanie v aktualizácii Redstone 3, koncom tohto roka.

OneDrive

05.04.2017

+