MojWindows

Fotografický editor Zoner Photo Studio X prichádza už s druhou rozsiahlou aktualizáciou v priebehu pol roka. Ide o kvalitný program pre úpravu fotografií, za ktorým stojí česká IT firma s viac ako 20-ročnou pôsobnosťou. Práve na českom trhu má veľmi silné postavenie a až legendárne meno. U nás v porovnaní napríklad s Photoshopom až tak známy síce nie je, no napriek tomu má množstvo priaznivcov.

Niektorí z nás si Zoner môžu pamätať ako nástroj na základnú a nenáročnú úpravu fotografií, pre začínajúcich fotografov. Dnes to tak už nie je, Zoner Photo Studio X okrem základov ponúka aj množstvo pokročilých úprav. V správnych rukách tak dokáže poriadne veľké veci.

Podobne ako Photoshop prešiel aj Zoner pod systém mesačného predplatného, nie je teda možné zakúpiť si verziu a používať ju nastálo. Napriek tomu je plnú verziu Zoner Photo Studia X možné stiahnuť a vyskúšať na 30 dní zadarmo priamo z oficiálneho webu. Jednotlivé novinky v novej aktualizácií sú popísané nižšie.

Modul Vyvolať ponúka štetcový filter a jednoduchšiu prácu s filtrami

Po prechodovom a kruhovom filtri priniesla jarná aktualizácia nový štetcový filter, ktorý umožňuje doslova „maľovať“ úpravu expozície do fotky, čím poskytuje úplnú voľnosť a to aj pri úprave RAW súborov.

Práca s filtrami v režime Vyvolať je všeobecne príjemnejšia. Najnovšie je možné masky jednotlivých úprav pomenovať, dočasne skryť alebo duplikovať a pre lepšiu kontrolu zobraziť ich krytie.

V Editore ľahko vytvoríte presný výber

Výmena pozadia s košatým stromom alebo pozadie modelky s kučeravými vlasmi už nebude záležitosťou desiatok minút, ale zvládnete ju za chvíľku. Všetky nástroje pre prácu s výberom v module Editor totiž získali doplnkový nástroj pre spresnenie výberu.

Ovládanie nástroja je jednoduché – presný výber pomocou troch posuvníkov zvládne každý. Všetkých užívateľov Editora tiež potešia Rýchle úpravy, ktoré teraz ponúkajú okamžitú odozvu.

Zoner Photo Studio X

Nové automatické vylepšenia

Automatická úprava v module Vyvolať poskočila vo vývoji o míľový krok a je teraz vo svojej najlepšej forme za celú históriu programu. Tlačidlom Auto, ktoré je po novom priamo v nástrojovej lište, program upraví na fotke nielen viac expozičných parametrov, ale aj farbu. Vykonané úpravy navyše môže fotograf jednoducho doladiť v bočnom paneli.

Práca s tracklogami pre výletníkov

Pre cestovateľov a fotografov v jednej osobe prináša jarná aktualizácia možnosť pracovať s tracklogami a vidieť tak svoje fotografie priamo na trase výletu v náhľade Mapy. Stačí si napríklad v telefóne počas prechádzky zaznamenať trasu a Zoner Photo Studio X fotky a tracklogy spojí a zobrazí vo zvolenom mapovom náhľade. Kľúčovým parametrom pre synchronizáciu je čas vytvorenia fotiek, ak však s tracklogom nesúhlasí, možno fotky po trase jednoducho posúvať.

Zoner Photo Studio X jar

Správca toho dokáže viac

Našepkávanie pri vypĺňaní názvu, popisu alebo lokácie fotky ďalej urýchľuje prácu tým, ktorí chcú mať v archíve poriadok. Priraďovanie farebných značiek, hodnotenie alebo GPS nanovo prebieha na pozadí programu. V možnostiach zdieľania pribudla možnosť zdieľať fotky rovno na facebookové stránky, ktoré spravujete, prípadne priateľom do správy.

Lacnejšie fotoprodukty a nový výukový web

Okrem noviniek v samotnom programe potešia užívateľa aj zmeny pri objednávaní fotoproduktov, ktoré sú vďaka novému dodávateľovi 24print kvalitnejšie a až o tretinu lacnejšie. Napríklad fotobraz s rozmermi 40x30cm na kvalitnom fotoplátne vyjde aj s poštovným na Slovensko 21,98 €. Fotopredmety je možné posielať do celého sveta.

Obľúbený fotografický web Milujemefotografii.cz dostane počas najbližších týždňov novú podobu a ponúkne čitateľom lepšiu orientáciu v jednotlivých témach, vždy aktuálne návody a aj nové formáty ako video či infografiku. Tipy na fotografovanie aj návody k úprave fotiek budú klásť väčší dôraz na dopyt čitateľov a predplatitelia ZPS budú mať prístup k unikátnemu VIP obsahu.

Prednostná podpora pre predplatiteľov ZPS X

Zoner Photo Studio X zaobstaráte v podobe predplatenej ročnej licencie za 47,88 €. Počas predplatného máte nárok na priebežné aktualizácie programu, ktoré vychádzajú niekoľkokrát do roka a tiež na prednostnú technickú podporu zadarmo

23.03.2017

+