MojWindows

Microsoft ohlásil spustenie novej iniciatívy Xbox Live Creators Program pre vývojárov hier. Tým umožní vytvárať, ale hlavne publikovať hry pre platformy Xbox omnoho jednoduchším spôsobom než doteraz. Hlavnou myšlienkou, na ktorej je vlastne iniciatíva postavená, je umožniť nezávislým a malým vývojárom svojpomocne predávať a publikovať herné tituly do obchodov Windows a Xbox Store bez zbytočných komplikácií. Doteraz v podstate museli patriť do veľkého vývojárskeho štúdia alebo byť registrovaní v programe ID@Xbox.

Iniciatíva sa nateraz nachádza v rannom štádiu, no pre širokú verejnosť má byť otvorená už čoskoro. Stále to ale má niekoľko háčikov. Hra, ktorú chcú vývojári publikovať musí byť vytvorená s použitím platformy Universal Windows Platform. Microsoft má taktiež právo z obchodu po publikovaní odstrániť hru v prípade, že obsahuje škodlivý alebo nevhodný obsah. Vývojárov totiž nebude zaťažovať žiadnymi zmluvami o mlčanlivosti alebo schvaľovaním konceptov. Zjednodušený má byť aj celkový certifikačný proces pre zaradenie hier do obchodu.

Ďalším nedostatkom je to, že bez toho, aby sa zaradili do programu ID@Xbox, vývojári nebudú môcť využívať niektoré aspekty ako režim viacerých hráčov pre Xbox alebo achievementy. Prístup ale budú mať napríklad k veciam ako Xbox Live prihlasovanie, skupinový chat, či herný rebríček. Okrem toho hry zverejnené prostredníctvom iniciatívy Xbox Live Creators Program budú v rámci obchodu Xbox Store zaradené v samostatnej sekcii.

Xbox Live Creators Program

Navyše členstvo bude pre vývojárov spoplatenené. Tí budú musieť uhradiť jednorazový poplatok v rozmedzí od 20 po 100 dolárov. Nateraz ale nie je jasné, akým spôsobom bude teda Microsoft tento poplatok účtovať, keďže nejde o presne určenú sumu ale o rozmedzie. Prečo by teda mali niektorí vývojári platiť viac ako tí druhí je otázne.

03.03.2017

+