MojWindows

Microsoft mal podľa vyjadrení Alaina Croziera, svojho predstaviteľa pre  čínsky trh, dokončiť špeciálnu verziu Windows 10, na ktorej pracoval v spolupráci so štátnou firmou China Electronics Technology Group od roku 2015. Momentálne ju má testovať u minimálne troch veľkých podnikových zákazníkov.

Táto verzia Windows 10 bola upravená tak, aby spĺňala všetky požiadavky pre nasadenie do počítačov vládnych úradov a veľkých podnikov v Číne. Podrobnosti o tom, čo všetko, a akým spôsobom bolo upravené, ale Microsoft nezverejnil. Úpravy by sa všeobecne mali týkať hlavne bezpečnostnej stránky operačného systému.

windows-10-new-hero

Čína pred časom odmietla používať Windows 8 práve z obavy možného narušenia bezpečnosti a sledovania aktivít používateľov pomocou softvéru zahraničných spravodajských agentúr ako NSA. Z tohto dôvodu bolo vynaložené veľké úsilie na odstránenie závislosti od softvéru z dielne Microsoftu vo vládnych, vzdelávacích a podnikových počítačoch.

V roku 2013 čínska vláda nadviazala spoluprácu so spoločnosťou Canonical, ktorá stojí za linuxovou edíciou Ubuntu. Cieľom bolo vytvoriť vhodnú alternatívu k operačným systémom Windows. Výsledky boli spočiatku pomerne rozpačité, no vytvorený systém NeoKylin sa postupne stal jednou z najpopulárnejších alternatív na čínskom trhu. NeoKylin postavený na linuxovom jadre pritom až nápadne pripomína Windows XP, ktorý mal toho času viac ako 27% podiel na čínskom trhu. Zariadenia vybavené týmto operačným systémom dokonca predáva aj spoločnosť Dell.

system neo

Microsoft sa ale nevzdáva a svoje postavenie v Číne chce posilniť prostredníctvom viacerých dohôd a partnerstiev, vrátane tých so spoločnosťami Tencent, Lenovo a Xiaomi. Upravením svojho najnovšieho operačného systému s súlade s požiadavkami čínskej vlády a regulačných úradov predstavujú ďalší krok.

Zdroj: MSPU

23.03.2017

+