MojWindows

Hoci operačné systémy Windows 95 a Windows 98 už dávno nie sú podporované a takpovediac patria do starého železa, množstvo technologických nadšencov fascinujú do dnešného dňa. Každoročne sa na rôznych fórach, či blogoch objavia výstrelky kreativity, kedy ich technicky zdatní ľudia „rozbehajú“ na zariadeniach od výmyslu sveta.

Raspberry Pi 3

Windows 95 sme tak mohli vidieť spustený na konzole Xbox One, na Nintende 3DS, či dokonca na smart hodinkách Apple Watch. Reálna použiteľnosť systému v takýchto podmienkach je prakticky nulová, no to nadšencom nebráni v tom, aby to skúšali ďalej, čo dokazuje aj najnovší počin zarytého fanúšika „98-čky“ Michaela Darbyho.

Náš tip
Spomienka na Windows 95, takto by na ňom vyzerala aplikácia Instagram

Ten sa do toho oprel celkom statočne a vytvoril niečo, čo by sa dalo označiť ako inteligentné hodinky. Kombináciou počítača Raspberry Pi A+, dotykovej obrazovky, emulácie a staručičkého Windows 98 vzniklo pozoruhodné veľdielo. Vrchnú časť Darby dokonca osadil tlačidlami pre lepšie ovládanie.

Tento pojem je však dosť diskutabilný, keďže systém je kvôli emulácii veľmi spomalený, a rovnako tak ideálne nereaguje ani pridaná obrazovka. Napriek tomu  Darby plánuje ďalej pokračovať v práci, a na hodinkách by chcel dokonca spojazdniť ikonickú hru Doom. Pokiaľ vás tento projekt zaujal, a nebodaj by ste ho chceli replikovať, viac informácií nájdete na Darbyho blogu.

Raspberry Pi

07.03.2017

+