MojWindows

Microsoft pokračuje v ťažení s cieľom dostať svoje technológie do áut vybavených pripojením na internet. Prvým partnerom novej licenčnej dohody sa stala automobilka Toyota, ktorá tak získala prístup k rozsiahlemu balíku pokročilých funkcií a služieb pre navigáciu, zábavu a hlasové ovládanie z dielne Microsoftu. Presné plány ako, a v akom rozsahu ich Toyota bude nasadzovať zatiaľ neboli zverejnené.

Balík ale zahŕňa veci ako služby pre spracovanie dát, technológie použiteľné v operačnom systéme pre autá, nástroje pre ochranu, skladovanie a prenos dát, ako aj nástroje umelej inteligencie. Vízia autopriemyslu budúcnosti je taká, že cestovanie autom sa stane personalizovaným a omnoho pohodlnejším zážitkom. Jednou z ukážok praktického využitia technológií je predikcia potrebnej údržby, inteligentné navigovanie na základe aktuálnej premávky a plánovaných schôdzok z kalendára, ako aj prispôsobenie zábavných systémov pre účely konkrétnej osoby v aute.

Už pred časom sa Microsoft pritom nechal počuť, že záujem o produkciu vlastných vozidiel nemá, no automobilový priemysel chce zastrešovať softvérovo. Medzi spoločnosťami, ktoré vtedy prejavili záujem o spoluprácu patrili napríklad Nissan,  BMW a Volvo.

Nová patentová iniciatíva teraz naznačuje, že Microsoft je naklonený otvoreniu svojej ponuky pokročilých riešení pre vytvorenie softvérového ekosystému pre automobily s pripojením na internet.

Zdroj: Microsoft

26.03.2017

+