MojWindows

Aktualizované 20.3: Microsoft potrebnú aplikáciu Asistent pre aktualizáciu na Windows 10 zo svojich stránok odstránil. Ak sa vám podarilo aplikáciu stiahnuť pred jej odstránením, aj tak nemáte vyhraté. Pri pokuse o pripojenie k serverom pre stiahnutie aktualizácie dochádza k chybe. 

Microsoft doteraz oficiálne neprezradil termín vydania ďalšej veľkej aktualizácie pre Windows 10 s názvom Creators Update. Neoficiálne informácie z viacerých zdrojov blízkych Microsoftu ale hovoria o tom, že termín je plánovaný na 11. apríla. Tomu, že od aktualizácie nás skutočne delí len niekoľko dní naznačuje aj vývoj v rámci programu Windows Insider a najnovšie aj uniknutá verzia nástroja Asistent pre aktualizáciu na Windows 10. O zostavení 15063 hovorí aj viacero veľkých portálov s odvolaním na svoje zdroje priamo v Microsofte ako o verzii vo fáze RTM, teda pripravenej na všeobecnú distribúciu ku koncovým zákazníkom.

Počas víkendu sa do obehu dostala predčasne zverejnená verzia nástroja pre manuálnu inštaláciu najnovšej produkčne dostupnej aktualizácie pre Windows 10. V nej je ako najnovšia dostupná verzia systému označené zostavenie 15063, ktoré je už dlhšiu dobu dostupné v rámci verejného testovania programu Windows Insider. Nástroj funguje tak, že z oficiálnych serverov spoločnosti Microsoft stiahne najnovšiu dostupnú verziu Windows 10 a používateľa sprevádza jej inštaláciou. Ešte počas víkendu ale pri snahe o nadviazanie spojenia so servermi dochádzalo k chybe. Keďže Creators Update nie je oficiálne sprístupnená, išlo o logickú skutočnosť.

windows 10

Aktuálne to ale vyzerá tak, že Microsoft dokončuje prípravy na distribúciu. Používatelia totiž hlásia, že prostredníctvom predčasne uniknutej verzie spomínaného nástroja je už možné nainštalovať Creators Update vo verzii 15063.0. Napriek tomu, že ide o oficiálny nástroj priamo zo serverov Microsoftu, je potrebné prihliadať na skutočnosť, že stále sa nachádzame niekoľko týždňov od oficiálneho vydania aktualizácie. V aktuálnej verzii systému je preto ešte stále prítomných niekoľko chýb, ktoré budú opravené pomocou takzvanej kumulatívnej aktualizácie – 15063.xxx.

Creators Update 2

Pokiaľ sa teda rozhodnete Creators Update nainštalovať vopred, môžete naraziť na nejednu komplikáciu. Môžeme však predpokladať, že prítomné chyby budú postupne opravené, pravdepodobne počas najbližších dní.  Pokiaľ sa náhodou chcete dostať k aktualizácii Creators Update ešte pred začatím jej oficiálnej distribúcie, môžete to spraviť pomocou uniknutej verzie nástroja. Ľahko sa ale môže stať, že Microsoft predčasný prístup k serverom do oficiálneho termínu vydania utne.

Môžeme však potvrdiť, že nateraz je inštalácia zo zostavenia 14393 nielen možná, ale dokonca prebieha bez problémov. Je však potrebné pripraviť sa na sťahovanie väčšieho objemu dát – približne 3 GB. Systém používateľa po inštalácii víta s nasledovnou hláškou, takže by malo skutočne ísť o korektnú verziu Creators Update.

creators

28.03.2017

+