MojWindows

Pri výbere webového prehliadača za ostatné roky nabrali na dôležitosti okrem ponúkaných funkcií, príjemného rozhrania, či rýchlosti, aj faktory ako náročnosť na hardvér a spotreba batérie. Vývojári sa preto vo veľkej miere venujú rôznym spôsobom ako svoj prehliadač čo najlepšie optimalizovať.

Zameriava sa na to aj Google s prehliadačom Chrome, ktorý je známy neskromnými nárokmi na operačnú pamäť, ale aj procesor. Hoci sa prvé významnejšie vylepšenia začali objavovať vo verzii Chrome 53, doťahované sú až teraz s príchodom Chrome 57.

Google na svojom blogu informuje, že doterajší spôsob spravovania kariet spustených na pozadí stál až za tretinou celkovej energetickej náročnosti prehliadača. Preto sa tomu vývojári pozreli na zúbok a mechanizmus značne vylepšili.

Chrome bude od verzie 57 dôraznejšie „priškrcovať“ karty s webovými stránkami, ktoré nie sú aktívne. Fungovať to má až do takej miery, že takto otvorené karty budú procesor vyťažovať v priemere len na 1%. Karty, ktoré prehrávajú zvuk (napr. Youtube) alebo využívajú pripojenie v reálnom čase (napr. webová verzia Skype) ale obmedzované nebudú, aby mohli pracovať podľa očakávaní.

Spoločnosť priamo neuvádza, aký veľký efekt bude mať táto zmena pri používaní prehliadača počas napájania z batérie, no mohlo by to byť dosť citeľné. Používatelia už nebudú musieť zatvárať všetky karty so stránkami, aby znížili spotrebu prehliadača.

Zdroj: blog Chrome

15.03.2017

+