MojWindows

Windows 10 Cloud je pojem, ktorý v poslednej dobe Windows komunitou rezonuje pomerne často. Ide o pripravovanú odľahčenú verziu operačného systému Windows 10 s viacerými obmedzeniami. Aby ich Microsoft vyvážil a systém v tejto edícii spravil atraktívnym, predpokladá sa, že ho ponúkne zdarma. Jedným z najväčších obmedzení z pohľadu používateľa je v edícii Cloud spúšťanie aplikácií.

Používať je totiž možné výhradne aplikácie pochádzajúce z obchodu Windows Store. V zostavení 15025 systému Windows 10 Cloud ale nebolo možné spustiť ani nástroje ako Regedit (Editor registrov) a cmd (Príkazový riadok), čo sú bežné súčasti operačného systému. Táto skutočnosť ale súvisí skôr s obmedzením možných zásahov zo strany používateľa a nie s typom aplikácií. Zaujímavejšie ale bolo to, že používať sa nedali ani Win32 aplikácie, ktoré prešli úpravou cez nástroj Desktop App Converter, aby mohli byť distribuované cez Windows Store.

Kvôli tomu sa objavilo viacero správ, ktoré uvádzali, že vo Windows 10 Cloud nebude vôbec možné spúšťať iné ako aplikácie postavené na platforme UWP. Pokiaľ by to skutočne platilo, išlo by kvôli ich počtu vo Windows Store o dramatické obmedzenie a nelogický krok. Ako sa ale do obehu dostalo novšie zostavenie systému, ukázalo sa, že takéto obmedzenie skutočne nie je plánované.

Obmedzenie aplikácií je založené čisto na zdroji odkiaľ pochádzajú a nie na ich type. Inštalovať a teda aj používať tak bude možné aplikácie z výhradného zdroja, ktorým je Windows Store. Či už pôjde priamo o UWP aplikáciu, alebo o konvertovanú Win32 aplikáciu nezaváži. Ide o dobrú správu pre vývojárov, ktorí budú s príchodom edície Cloud motivovaní svoje existujúce aplikácie ponúknuť aj cez Windows Store. Ponuka aplikácií pochádzajúcich exkluzívne z Windows Store síce zlepšuje bezpečnosť systému, no na druhej strane bude používateľov „motivovať“ k tomu, aby si zakúpili licenciu na niektorú z vyšších edícií Windows 10. Vystačiť si pri bežnej práci výhradne s aktuálnou ponukou Windows Store by bolo veľmi ťažké.

Windows 10 Cloud

Zdroj: WindowsCentral

27.02.2017

+